Ook in Israël is een vol seizoen met optredens van wereldsterren naar de knoppen

<br />Ter illustratie. Screenshot YouTube

Zoals in veel andere landen is de zomer in Israël de tijd waarin wereldberoemde artiesten naar het land komen om in grote shows in de open lucht, vaak in voetbalstadions of theaters, honderdduizenden bezoekers te vermaken.

Zo waren er voor dit voorjaar en de zomer optredens gepland van onder andere Iron Maiden, Red Hot Chili Peppers, Nick Cave, Morrissey, The Pixies, Celine Dion en Cirque du Soleil.

De Israëlische concertpromotor Shuki Weiss probeert alternatieven te vinden voor de in de zomer geplande concerten, waarvan de meeste al zijn geannuleerd.

‘Het is een spiraal’, schreef Weiss in een persverklaring. ‘We hebben in de tientallen jaren dat we dit werk doen andere pijnlijke annuleringen meegemaakt, maar die zijn meestal om politieke of veiligheidsredenen. Deze keer is het wereldwijd; elke show is geannuleerd en het zet ons allemaal in het duister, op zoek naar oplossingen.”

Sinds de start van de uitbraak van het coronavirus werken promoters zoals Weiss nauw samen met artiesten, managers en hun medewerkers om alternatieve oplossingen te vinden. Hij noemde als voorbeeld de annulering van Celine Dion, een Canadese zangeres die op 4 en 5 augustus zou optreden in Ganei Yehoshua in het park HaYarkon in Tel Aviv, op een openluchtpodium dat was gebouwd om haar Las Vegas-producties na te bootsen, zo meldt de Times of Israël.

Dion’s stop in Israël was bedoeld als onderdeel van haar Courage World Tour, met concerten in 122 steden in de loop van 12 maanden.

‘Het is een operatie waar we al drie jaar aan werken’, schreef Weiss.

Nu de meeste wereldtournees en festivals tijdens de zomer zijn geannuleerd en veel Europese landen grote bijeenkomsten tot september 2020 verbieden, werken artiesten en bands aan het herschikken van hun concertdata.

“Het is een onderneming die door kunstenaars en hun producenten zeer serieus wordt genomen”, aldus Weiss.

Voorlopig heeft Weiss concerten aangekondigd voor Nick Cave in juni 2021 en Morrissey in mei 2021. Aan andere concerten wordt gewerkt.

Hoewel de regeringen van sommige landen economische steun bieden aan de cultuurindustrie, inclusief financiële steun voor het boeken van nieuwe data voor arena’s, productie en logistiek, hebben onafhankelijke Israëlische promotors zoals Weiss geen financiële steun ontvangen.

‘We willen geen van deze shows opgeven’, schreef hij. “Als corona 2020 van ons steelt, is er altijd 2021 en zullen we er ongeduldig op wachten.”

Advertentie (4)