Israëlische land- en tuinbouw aangewezen op vrijwilligers

HaShomer HaChadash-vrijwilligers pauzeren tijdens hun werk in een boomgaard. Foto:HaShomer

De 23-jarige Mika is een Pilates-instructeur wiens studio door de pandemie werd gesloten. Met behulp van de SunDo app regelde Mika om haar (gedwongen) vrije tijd goed te gebruiken door boeren te helpen hun gewassen te oogsten. Yehudit, een boekhouder op onbetaald verlof tijdens de coronavirus crisis, hoorde van haar nichtje, over het vrijwilligersinitiatief op de boerderij. Yehudit bracht een paar dagen door met het plukken van bonen.

Mika en Yehudit behoren tot de duizenden tijdelijk werkloze Israëliërs die vrijwilligerswerk doen op boerderijen waar een ernstige arbeidstekort heerst als gevolg van de beperkingen door het coronavirus. Buitenlandse arbeiders kunnen Israël niet binnenkomen, maar er moet geoogst worden.

De SunDo-app is een project van de zionistische sociaal-educatieve non-profit organisatie HaShomer HaChadash, opgericht in 2007 om Israëli’s te betrekken bij het helpen en beschermen van land-en tuinbouw bedrijven.

Oprichter Yoel Zilberman, 35, vertelt ISRAEL21c dat de coronavirus pandemie op lange termijn waarschijnlijk zal leiden tot minder afhankelijkheid van buitenlandse arbeidskrachten. Vooral uit Thailand kwamen ieder jaar duizenden arbeidskrachten om de boeren en tuinders te helpen met het binnenhalen van de oogst.

Maar ondertussen hebben boeren een enorm gebrek aan mankracht en er is een reëel gevaar dat ze tonnen fruit en groenten zullen verliezen.

Vorig jaar hebben ongeveer 100.000 vrijwilligers deelgenomen aan HaShomer HaChadash-activiteiten om Israëlische boeren te helpen. Dit jaar is het aantal nu al verdrievoudigd. “We huisvesten ze in lege motels of scholen, ze krijgen gratis eten en we transporteren ze naar de velden. ”

Om de logistiek van een dergelijke operatie te regelen is tijdens een pandemie nogal een uitdaging.

Sommige vrijwilligers van HaShomer HaChadash werken in broeikassen. Foto: HaShomer

“We hebben richtlijnen gekregen van het ministerie van Volksgezondheid zodat we er voor kunnen zorgen dat de vrijwilligers veilig kunnen werken. Ook hebben we coördinatoren aangesteld om de veiligheid van vrijwilligers te waarborgen.”

De richtlijnen brengen extra kosten met zich mee. Zo zijn er bijvoorbeeld vier bussen nodig om één buslading mensen te vervoeren omdat er een limiet is van 15 mensen per bus.

HaShomer HaChadash wordt ondersteund door donaties van individuen en organisaties zoals JNF-USA, de financiering van het Ministerie van Landbouw en de partnerboeren.

SunDo wordt binnenkort ook gelanceerd in de Verenigde Staten, om het gebrek aan arbeidskrachten op de boerderij en voedselonzekerheid aan te pakken.

Toen de corona-crisis begon, creëerde HaShomer HaChadash een operatiecentrum om noodverzoeken van boeren, vrijwilligers en werkzoekenden te coördineren.

Vanwege de grote vraag zegt Zilberman dat de SunDo-app binnenkort zal uitgroeien tot een marktplaats voor wie een vaste baan in de land-en tuinbouw zoekt.

Daarnaast is Zilberman van plan dat SunDo “een toegangspunt wordt voor studenten, bedrijven en anderen die op een nieuwe manier willen om sociale contacten willen leggen terwijl ze groenten en fruit plukken. We kunnen een chef een culinaire demonstratie in het veld laten doen. Mensen gaan op zoek naar andere manieren om samen te komen, dan alleen feestjes of naar de film gaan.

https://www.facebook.com/watch/?v=240956457282498

Blue White Robotics levert, in samenwerking met het Amerikaanse Dropcopter, drones om de Jordaanvallei en Arava-plantages te bestuiven die normaal gesproken worden bestoven door handarbeid.

Studenten informatica en wiskunde aan de Ariel University ontwikkelden een gratis app die consumenten verbindt met meer dan een dozijn boerderijen die graag overtollige producten willen verkopen aan particulieren.

Een groep Arava-boeren werkt samen met vrijwilligers van Lev Echad om overtollige groenten en fruit te doneren aan overlevenden van de Holocaust in Beersheva.

“Het paradigma dat we hadden over het leven veranderde”, zegt Zilberman. “Ik denk dat iedereen begrijpt dat we vriendelijker moeten zijn, meer verantwoordelijk moeten nemen voor onszelf en de wereld. We zien de kwetsbaarheid van ouderen en armen. We moeten voorbereid zijn op een voedselcrisis. Dit biedt de mogelijkheid om Israëlische boeren te helpen, zodat zij op hun beurt alle burgers van het land kunnen blijven voeden. “

Klik hier voor meer informatie

Advertentie (4)