Politie in Israël bereidt zich op Lag B’Omer omdat dit keer kampvuren en grote groepen zijn verboden

Lag B’Omer vreugdevuur. Foto Chabad

De politie maakte zich zondag op om de beperkingen op te leggen die zijn ingesteld voor het Lag B’Omer-festival, wat normaal gepaard gaat met traditionele vreugdevuren en grote bijeenkomsten, maar die dit jaar zijn verboden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Tijdens Lag B’Omer dat maandagavond begint en doorloopt tot dinsdagavond, zal de politie hun aanwezigheid in steden, stranden, bossen, parken en open gebieden vergroten om de noodverordeningen voor Lag B’Omer te handhaven.

Naast patrouilleren in auto’s en te voet, zal de politie ook luchtpatrouilles gebruiken om vreugdevuren of verboden bijeenkomsten te lokaliseren.

Overtreders van de noodverordeningen, die in het weekend in werking zijn getreden en tot woensdag van kracht zullen zijn, kunnen worden bestraft met een boete van NIS 500 ($ 142).

“De politie zal samenwerken met gemeentelijke inspecteurs en hulpdiensten om de verordeningen te voorkomen, te bewaken en af ​​te dwingen, met name het verbod op vreugdevuren en de nabijheid ervan”, aldus een politieverklaring.

Tijdens Lag B’Omer verdringen honderdduizenden Israëli’s zich op de berg Meron in Galilea, waar het graf is van de beroemde en wijze uit de 2e eeuw, de mystieke Rabbi Shimon Bar Yohai. Kinderen en tieners in het hele land vieren de de dag ook met lokale vreugdevuren.

De politie herhaalde dat toegang tot de berg Meron verboden is, hoewel er uitzonderingen zullen worden gemaakt voor inwoners van de noordelijke stad dicht bij het graf. De stad Meron wordt op 13 mei heropend, maar de site blijft tot en met 17 mei het hele weekend gesloten voor bezoekers.

In Jeruzalem demonstreerde een groep ultra-orthodoxe joden zondag tegen het blokkeren van de toegang tot de berg Meron tijdens de feestdag, waarbij de politie vijf demonstranten arresteerde omdat ze weigerden de bevelen van de officieren te gehoorzamen.

Het graf in Meron – na de Klaagmuur de op een na meest bezochte joodse pelgrimsoord in Israël – staat onder toezicht van een afdeling van het ministerie van Religieuze Zaken.

Dankzij de voorschriften die vorige week door het kabinet waren goedgekeurd, kon de minister van Religieuze Zaken een speciale dispensatie ondertekenen voor drie Lag B’Omer-vieringen in Meron voor prominente rabbijnen, die op verschillende tijden worden gehouden, en elke bijeenkomst beperkt is tot 50 deelnemers. Het zei dat deze evenementen eerlijke deelname moeten garanderen, inclusief gelijke vertegenwoordiging van vrouwen en mannen.

Lag B’Omer is een belangrijke feestdag geworden in de joodse mystieke traditie, naar verluidt de dag van de dood van Bar Yohai, en markeert ook de verjaardag van de eerste keer dat hij de tekst van het baanbrekende joodse mystieke werk, de Zohar, overbracht.