Israël levert uitrusting en training aan Palestijnen in strijd tegen coronavirus

COGAT coördineert de WHO levering van coronavirus detectiekits en beschermende maskers aan de Palestijnse Autoriteit. Foto COGAT

Israël coördineert constant met de Palestijnse Autoriteit in de strijd tegen het COVID-19-virus en levert uitrusting en training aan de Palestijnen. Dit blijkt uit documenten die het Ministerie van Volksgezondheid en de Coördinator van de Regeringsactiviteiten in de Gebieden (COGAT) in een reactie op een verzoekschrift aan het Hooggerechtshof hebben overhandigd.

“Israël werkt samen en coördineert met de Palestijnse Autoriteit om de Palestijnse bevolking grote en gevarieerde hulp te bieden bij de bestrijding van het coronavirus. Daarbij gaat Israël veel verder dan wettelijk vereist is”, volgens het document.

De regering beschreef de hulp die het geeft naar aanleiding van een verzoekschrift van Physicians for Human Rights, die van Israël eist dat het meer zorg verleent aan de Palestijnen.

In de reactie werd erop gewezen dat de Palestijnse Autoriteit sinds 1995, toen het Oslo II verdrag werd ondertekend, verantwoordelijk is voor de gezondheidszorg in de Palestijnse gebieden en dat Hamas die verantwoordelijkheid in Gaza heeft.

In het Oslo II verdrag staat verder ook dat “Israël en de Palestijnen informatie zullen uitwisselen over plagen en besmettelijke ziekten, zullen samenwerken om ze te bestrijden en systemen zullen ontwikkelen om medische dossiers en documenten over te dragen.”

Volgens het ministerie van Volksgezondheid en COGAT onderneemt Israël veel acties om de Palestijnen te helpen. Volgens informatie die de Palestijnse Autoriteit aan Israël heeft verstrekt, hebben tot nu toe 264 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever het virus opgelopen en vijf in Gaza.

Militaire en regeringskantoren coördineren voortdurend met hun Palestijnse-tegenhangers. Ook werkt Israël samen met Palestijnse medische professionals, aldus het document.

Daarnaast hebben Magen David Adom en het Sheba Medical Center in Tel Hashomer trainingen gegeven aan Palestijnse medische teams over hoe ze zichzelf kunnen beschermen en coronavirus patiënten kunnen verzorgen.

Twee Palestijnse laboratoriumtechnici zijn opgeleid in het Sheba Medical Center en in het ziekenhuis van Jericho dat coronavirus patiënten uit de Westelijke Jordaanoever heeft opgenomen werd een trainingssessie gehouden.

Naast het faciliteren van donaties van de internationale gemeenschap, heeft Israël de Palestijnen van 1.950 coronavirus testkits voorzien.

Bovendien hebben de Israëlische autoriteiten de PA op de hoogte gesteld van Palestijnen die via Ben-Gurion Airport of de Allenby Crossing vanuit Jordanië de Palestijnse gebieden binnenkwamen, zodat de PA ervoor kon zorgen dat ze in quarantaine werden geplaatst.

Palestijnen met chronische ziekten worden nog steeds toegelaten tot Israël voor levensreddende behandelingen en worden dagelijks met tientallen bussen het land binnen gebracht.

Speciale VN-coördinator voor het vredesproces in het Midden-Oosten Nickolay Mladenov heeft de “uitstekende samenwerking” tussen Israël en de PA bij de bestrijding van het coronavirus herhaaldelijk geprezen.

Wat Gaza betreft, heeft het ministerie van Volksgezondheid in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie en Artsen zonder Grenzen een speciaal team opgericht om op een mogelijke uitbraak te reageren. Het team faciliteert de overdracht van hulp naar Gaza en heeft een veldhospitaal voor coronavirus patiënten opgericht.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid wilden slechts 2 buitenlandse artsen naar Gaza komen. Beide hebben hiervoor toestemming gekregen.

Gazanen is het ook toegestaan naar Israël te reizen voor levensreddende behandelingen die in Gaza niet beschikbaar zijn. Maar het aantal verzoeken is drastisch gedaald. Van 10 maart tot 30 april dit jaar vroegen slechts 350 inwoners van Gaza om medische zorg in Israël, terwijl vorig jaar 4.025 dat in dezelfde periode deden.

In de reactie van de regering staat dat “naast wat hierboven is beschreven, zijn er vele aanvullende acties ondernomen om het coronavirus in Gaza aan te pakken. Deze kunnen niet gedetailleerd worden beschreven uit bezorgdheid voor het schaden van de buitenlandse betrekkingen van Israël.”