Ook Knesset akkoord met nieuwe regeringscoalitie

Premier Netanyahu tijdens de stemmingen. Foto Knesset woordvoerder

De Knesset heeft donderdagochtend met 72 voor en 36 stemmen tegen, één van de twee wetsvoorstellen die nodig zijn voor de vorming van een nieuwe regering, goedgekeurd.

Wel moet de Knesset nog afzonderlijk een nieuwe basiswet en aanvullende wijzigingen voor Blue & White goedkeuren om premier Benjamin Netanyahu te kunnen aanbevelen om uiterlijk donderdagavond een regering te vormen om een ​​vierde verkiezing te voorkomen. Niemand twijfelt er echter aan dat dit een probleem zou opleveren.

De aangenomen wet zou Netanyahu in staat stellen anderhalf jaar premier te blijven, waarna Gantz hem zal opvolgen. Het annuleert ook een bestaande wet die het aantal te benoemen ministers beperkt.

De Knesset was woensdagavond om 22.00 uur gestopt met stemmen, nadat de oppositie de 1000 amendementen had ingetrokken in een parlementaire beweging waar de coalitie niet op voorbereid was. De coalitie koos er vervolgens voor om terug te gaan naar de commissie die het wetsvoorstel voorbereidde en een clausule vast te stellen over hoeveel MK’s er nodig zouden zijn om de kabinetsperiode te verlengen van drie tot vier of vier en een half jaar. Volgens de reeds bestaande wet was het 80, en nadat het wetsvoorstel was aangenomen, wordt het 70.

De oppositie is nu beperkt tot 400 amendementen, waardoor naar verwachting de definitieve wetsvoorstellen donderdagavond kunnen worden aangenomen en volgende week woensdag na 18 maanden een nieuwe regering kan worden beëdigd.

Advertentie (4)