Israël is in een goede positie om het anti-virale middel remdesivir te krijgen

Remdesivir. Screenshot YouTube

Israël is goed gepositioneerd om remdesivir te ontvangen, het antivirale middel dat vorige week in het Witte Huis werd geprezen vanwege het vermeende vermogen om het coronavirus te “blokkeren”, heeft Asher Shalmon, de directeur internationale betrekkingen van het ministerie van Volksgezondheid, gezegd.

Remdesivir zou al deze week beschikbaar kunnen zijn voor de behandeling van coronavirus patiënten in Amerika, nu het door de Food and Drug Administration is goedgekeurd, heeft fabrikant Gilead Sciences aangekondigd. Maar artsen elders in de wereld zetten zich schrap voor een wereldwijde strijd om het medicijn, zodra duidelijk is dat het goed presteert bij verder testen.

De sterke relatie van Israël met het in Californië gevestigde Gilead plaatst het land in een goede positie om de voorziening van het medicijn te verzekeren, vertelde Shalmon aan The Times of Israel.

“We hebben een langdurige relatie met het bedrijf, ze hebben hier een sterke vertegenwoordiging, en dit helpt ervoor te zorgen dat het hier beschikbaar is”, zei Shalmon.

Hij merkte op dat de relatie de deelname van Israëlische ziekenhuizen aan eerdere en huidige Gilead-tests omvatte en maken momenteel deel uit van twee proeven voor remdesivir, één door het bedrijf en één door de Wereldgezondheidsorganisatie.

Deze betrokkenheid bij onderzoeken betekent dat ongeveer 10 mensen er nu mee worden behandeld, merkte Shalmon op. Hij zei dat zelfs voordat de massaproductie begint, Israël voorraden heeft “om er nog enkele tientallen patiënten er mee te behandelen”. Shalmon benadrukte dat hoewel zijn ministerie de gegevens over het medicijn nauwlettend volgt, het nog geen conclusie heeft getrokken over de effectiviteit ervan.

Zijn opmerkingen kwamen toen sommige Israëlische artsen al hoopten om de drug routinematig toe te dienen, en vroegen zich af of ze in staat zouden zijn het te verkrijgen. Dr. Margarita Mashavi, die toezicht houdt op de coronavirus zorg in het Wolfson Medical Center in Holon, vertelde vorige week aan The Times of Israel dat ze “enthousiast” is over het medicijn. ‘Ik denk dat het verstandig is om het te geven, maar we hebben het niet’, zei ze. ‘Het is heel moeilijk om het in handen te krijgen.’

Israëlische gezondheidswerkers kijken, net als hun tegenhangers over de hele wereld, reikhalzend uit naar meer gegevens over remdesivir sinds vorige week woensdag, toen de top gezondheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Dr. Anthony Fauci, in het Oval Office zei dat hij verwacht dat remdesivir “de standaard van zorg” voor coronavirus patiënten kan worden, na het zien van de resultaten van een overheidsonderzoek.

Fauci zei toen dat uit gegevens bleek dat het medicijn een “duidelijk, significant, positief effect heeft in het verkorten van de hersteltijd”, en dat de test een “zeer belangrijk bewijs van concept” bood dat “het medicijn dit virus kan blokkeren”.

Naast het bespreken van remdesivir, sprak Shalmon met The Times of Israel over de bredere Israëlische strijd tegen coronavirus.

Hij zei dat een piek in besmettings gevallen wordt “verwacht” als gevolg van heropening van scholen en andere stappen die zijn en worden genomen om terug naar routine te gaan. Zijn ministerie is van plan om eind mei alle Israëlische scholieren terug te sturen naar school ‘als we geen verrassingen zien’.

Op de vraag of een toename van COVID-19-gevallen onvermijdelijk is naarmate Israëliërs meer met elkaar omgaan, antwoordde hij: “Ik kan niet zeggen of het onvermijdelijk is, maar het wordt verwacht en we zijn bereid het op te vangen als het een kleine piek is.” Hij zei dat hij “bang” was om de controle te verliezen te midden van een grotere golf.

Gevraagd naar het huidige overheidsbeleid, gaf Shalmon toe dat zijn ministerie met een “welomschreven exit-strategie” begon, maar “een compromis moest sluiten”. Hij zei: “Alles begint met een strategie, maar er zijn veel compromissen – politieke, sociale en door lobby’s.”

Hij erkende dat sommige Israëli’s verbaasd waren over de huidige regels en gaf toe dat er een “massa aan regels” bestaat, waarvan sommige “verwarrend kunnen zijn”. Shalmon zei dat het ministerie de komende weken de verwarring zal verminderen door terug te keren naar een situatie waarin er uitdrukkelijke verboden zijn op acties en activiteiten die niet zijn toegestaan, terwijl al het andere wel zal worden toegestaan.

‘We veranderen van voorschriften die u vertellen wat u kunt doen, naar voorschriften die u vertellen wat u niet kunt doen’, zei hij.

Advertentie (4)