Plan van Tel Aviv om restaurants te heropenen: ‘desinfecterend middel op iedere tafel’

Vicky Cristina Restaurant. Screenshot YouTube

De gemeente Tel Aviv-Jaffa heeft woensdag een plan bekendgemaakt om restaurants per 15 mei te laten heropenen, waarbij o.a. menukaarten eenmalig worden gebruikt, flessen met een desinfecterend middel voor je handen op elke tafel staat en uitgebreide hygiëne regimes. Momenteel mogen restaurants alleen open voor afhaal.

Terwijl in Israël langzamerhand grote delen van de economie weer worden heropent, heeft de regering gezegd dat rond half juni restaurants mogelijk weer zouden kunnen openen zonder met een vast plan of datum te komen.

Volgens het voorstel van Tel Aviv, dat nog steeds de goedkeuring van de regering zou vereisen, zullen restaurants op 15 mei kunnen openen als ze ervoor zorgen dat 2 meter afstand tussen de tafels wordt aangehouden. De gemeente heeft eigenaren van eetgelegenheden al verteld dat ze een vergunning kunnen aanvragen om zitplaatsen uit te breiden tot trottoirs en zelfs tot nabijgelegen parken en pleinen, als dit hen helpt te heropenen met inachtneming van de regels voor sociale afstand.

In het voorstel dat woensdag werd gelanceerd op een persconferentie door burgemeester Ron Huldai van Tel Aviv, samen met de vereniging van restauranteigenaren, mogen eetgelegenheden terugkeren naar 70 procent van de capaciteit als ze beloven de hygiëne in keukens te handhaven en dat het bedienend personeel maskers dragen tijdens hun diensten.

Bovendien zullen werknemers bij aankomst op het werk een jas of andere bedekking over hun kleding dragen, en al het voedsel moet aan tafels worden gebracht, zonder buffetten of zelfbediening.

Volgens het plan zal iedereen die betrokken is bij de bereiding van voedsel te allen tijde een masker en handschoenen dragen en zullen er stappen worden ondernomen om ervoor te zorgen dat het afvalgehalte in de voedselbereidingsgebieden laag is.

In een brief aan premier Benjamin Netanyahu zei Huldai dat restaurants “belangrijke partners” zijn in het economische en sociale leven van de stad.

“We doen er alles aan om te helpen door middel van vrijstellingen van belastingen en andere hulpmiddelen, maar dat is niet voldoende. Het redden van de restaurant industrie van honderdduizenden arbeiders is in handen van de regering”, citeerde Channel 13 nieuws uit de brief.

Restaurants en voedselwinkels mogen nu producten verkopen voor afhaalmaaltijden en bezorging aan huis, maar Netanyahu heeft gewaarschuwd dat Israël mogelijk opnieuw moet kijken naar strengere maatregelen als er meer dan 100 nieuwe gevallen van coronavirus per dag zijn, een verdubbeling van gevallen binnen 10 dagen, of meer dan 250 mensen met ernstige symptomen in ziekenhuizen.

Advertentie (4)