Opnieuw record verbruik elektriciteit in Israël; scholen sluiten wegens de hitte

Strand bij Herzliya op maandag. Screenshot Channel 13 nieuws

Nadat zondag een nieuw record werd gezet in het verbruik van elektriciteit in Israël is dit op maandag alweer verbroken toen er in de piek 13.194 megawatt stroom werd verbruikt. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de extreme hitte waardoor in het hele land de airco’s op volle toeren draaien.

Dit hoge verbruik betekend dat de elektriciteitsmaatschappij nog een reserve heeft van 1000 megawatt.

Met de voorspelling dat dinsdag de temperaturen nog verder zullen stijgen zal dat inhouden dat het record van vandaag morgen al weer zal worden verbroken.

Temperaturen waren in de Jordaanvallei ten noorden van de Dode Zee 45* en schommelen tussen 40* en 45* in veel andere delen van het land, volgens de Israel Meteorological Service. Jeruzalem was relatief koud met 36*.

Dat deze hittegolf zoveel erger lijkt dan andere heeft voornamelijk te maken met het feit dat de hoge temperaturen ook ‘s nachts blijven, gemiddeld rond de 28* -30*, wat betekent dat elke dag gewoon op de laatste voortbouwt, waarbij de temperaturen steeds hoger worden totdat de hittegolf naar verwachting eindelijk zal op vrijdag zal breken.

Volgens de meteorologische dienst van Israël zijn dergelijke temperaturen nooit eerder in mei in Israël gemeten.

Volgens meteorologen is zo’n langdurige hitte ongebruikelijk tijdens de lentemaanden (april tot half juni), omdat hittegolven tijdens dit seizoen meestal worden geassocieerd met lagedrukgebieden en daarom kort zijn.

Het huidige fenomeen kan worden geassocieerd met hoge atmosferische druk in vergelijking met de omgeving, geassocieerd met een lagedruksysteem ten noorden van de zuidelijke Rode Zee.

Dinsdag zullen de temperaturen weer hoger liggen met naar verwachting 41°C – 42°C aan de kust oplopend tot 49°C in de Jordaanvallei en de Arava.

Inmiddels is ook duidelijk dat veel scholen sluiten wegens de extreme hitte. Dit heeft voornamelijk te maken met de combinatie van de verstikkende hitte en de verplichting een gezichtsmasker in de klas te dragen.

In Rishon L’Zion hebben ouders gezegd dat ze hun kinderen de komende dagen thuis zullen houden om te protesteren tegen de verplichting maskers in de klas te dragen.

Weliswaar staan in alle schoolklassen de airco’s aan maar volgens voorschrift van het ministerie van Volksgezondheid moeten ook de ramen open blijven, waardoor de hete lucht de klassen binnen waait.

In andere steden, waaronder Herzliya, wordt gezegd dat de lessen op zijn minst tot dinsdag worden geannuleerd. Tel Aviv de scholen toestemming gegeven om zelf te beslissen of de lessen worden geschrapt.

De burgemeester van Ramat Gan, Carmel Shama Hacohen heeft besloten om de lessen voor oudere studenten tot zondag te annuleren.

Volgens de vereisten van het Ministerie van Volksgezondheid moeten scholieren vanaf de vierde klas en hoger hun mond en neus bedekken met maskers om te voorkomen het nieuwe coronavirus te verspreiden.

Walla News citeert de Pediatricians Association waarin wordt opgeroepen om studenten vrij te stellen van de verplichting een masker te dragen .

“Het is niet praktisch voor kinderen om lange dagen maskers te dragen die doordrenkt zijn met zweet”, zegt de organisatie.

Advertentie (4)