Expert legt uit waarom IDF aan grootschalige serologische screening doet

IDF bloedtest. Foto IDF

Israëls race om grote aantallen bloedonderzoeken op het coronavirus uit te voeren neemt toe, aangezien de focus zich uitbreidt van burgerklinieken naar het leger in een ontwikkeling waarvan immunologen zeggen dat legereenheden virusvrij kunnen blijven.

Volgens Mordechai Gerlic van het Centrum voor bestrijding van pandemieën van de universiteit van Tel Aviv, bieden serologische tests een manier om legereenheden te beoordelen voordat ze op missies worden gestuurd.

Gerlic, hoogleraar klinische microbiologie en immunologie, zegt dat zijn project een van de meest ambitieuze toepassingen is van serologische screening in Israël om de pandemie te bestrijden.

Het testen op antilichamen biedt een veel nauwkeuriger resultaat dan het testen op het virus zelf, waarbij de resultaten in 30% van de gevallen onjuist zijn. “Als iedereen in een eenheid negatief is getest voor antilichamen kan dit met een nauwkeurigheid van 98% aangenomen worden”, zegt Gerlic. Zo kan voorkomen worden dat het virus zich onder de soldaten verspreid.

Het Israëlische leger wilde geen specifiek commentaar geven op de serologische tests toen het door The Times of Israel werd benaderd. Wel werd de deelname bevestigd aan verschillende medische onderzoeken die deel uitmaken van de aan nationale en internationale inspanningen om het virus te bestrijden.

Tot nu toe heeft Israël, zoals het grootste deel van de rest van de wereld, meestal PCR- of swab-tests gebruikt om te controleren op coronavirus. Maar internationaal groeit de belangstelling voor serologische screening.

In een interview met The Times of Israel zegt Gerlic ook dat verhalen over mensen die twee keer geïnfecteerd raken nep nieuws is.

Lees hier het hele interview.

Advertentie (4)