Zat Israël achter cyberaanval die haven in Iran plat legde?

<strong>Shahid Rajaee</strong> haventerminal. Foto Ports and Maritime Org. Iran

Volgens een bericht in de Washington Post heeft Israël op 9 mei een cyberaanval uitgevoerd op de Shahid Rajaee haven in Iran. Hierdoor crashten de computers van de haven en ontstonden er dagenlang enorme opstoppingen op de waterwegen.

Het duurde een dag voordat de Iraanse autoriteiten erkenden dat ‘een buitenlandse hacker’ de computers van de haven offline had gehaald.

Nu, meer dan een week later, is er een een meer duidelijke verklaring aan het licht gekomen: de haven was het slachtoffer van een substantiële cyberaanval die volgens de Amerikaanse en buitenlandse regeringsfunctionarissen afkomstig lijkt te zijn van Israël.

Israël zou, volgens deze functionarissen, de cyberaanval hebben uitgevoerd als reactie op een aan Iran toegeschreven cyberaanval op de waterinfrastructuur van Israël op 24 april.

Een buitenlandse veiligheidsfunctionaris omschreef de aanval, onder voorwaarde dat zijn identiteit en land niet werden genoemd, volgens de Washington Post, als “zeer nauwkeurig uitgevoerd. Er was totale verwarring”.

Op satellietfoto’s die de Washington Post te zien kreeg waren kilometerslange files op snelwegen die naar de Shahid Rajaee-haven te zien op 9 mei. Op een foto van 12 mei zijn tientallen geladen containerschepen te zien, allemaal wachtend vlak voor de kust.

De Israëlische ambassade in Washington weigerde te reageren op het bericht. Ook de IDF wilde geen reactie geven.

Volgens Dmitri Alperovitch, een cybersecurity-beleidsmedewerker bij het Harvard Belfer Center, is de Israelische reactie in overeenstemming met het Israëlische beleid om agressief te reageren op Iraanse provocaties.

“Je ziet dit ook bij de Iraanse opbouw van hun raketcapaciteit in Syrië. Iedere keer dat er sprake is van opbouw, zie je consequent een Israëlische vergelding met bombardementen op die posities. Het lijkt er op dat ze die leer nu in cyberspace hebben toegepast’, aldus Alperovitch.

Op 10 mei werd de aanval op de computers van de haven bevestigd door Mohammad Rastad, algemeen directeur van de Ports and Maritime Organization in een verklaring van het Iraanse persbureau ILNA.

“Recent vond er een cyberaanval plaats waarbij een aantal besturingssystemen op computers in de havens beschadigd raakten”, zei Rastad.

De Washington Post heeft op 8 mei gemeld, onder verwijzing naar buitenlandse inlichtingenbronnen, dat Iran in verband is gebracht met de cyberaanval op ten minste twee landelijke waterdistributienetwerken in Israël. Hackers probeerden computers te ontregelen die de waterstroom en afvalwaterzuivering regelen, evenals een systeem dat de toevoeging van chloor en andere chemicaliën regelt. 

Ambtenaren van het Israëlische Waterschap ontdekten de poging van hackers om via servers in de Verenigde Staten en Europa het waterdistributienetwerk aan te vallen en namen onmiddellijk maatregelen.

Advertentie (4)