PMW verdenkt ICC van samenwerking met de PA om betalingen aan terroristen te verbergen

Foto PMW

Uit de maandelijkse begrotingsdocumenten die de Palestijnse Autoriteit voor 2020 heeft opgesteld, blijkt dat de salarissen die aan terroristen worden betaald zijn verbogen voor internationale donoren.

De PA ontvangt jaarlijks honderden miljoenen dollars van donorlanden uit de hele wereld en is daarom verplicht om volledig transparante financiële gegevens op te stellen, met alle vermelde kosten. Maar het pay to slay-programma waarmee Palestijnen aangespoord worden Israëliërs te vermoorden, is in strijd met het internationaal recht. Daarom kunnen de betalen niet openlijk gedeclareerd worden in het budget overzicht.

Palestinian Media Watch (PMW) toont aan dat de PA de betalingen via de PLO omleidt, een truc die de Palestijnse Autoriteit in het verleden al heeft gebruikt.

“Sinds PMW de donorlanden in kennis heeft gesteld dat de PA met hun geld salarissen betaalt aan terroristische gevangenen, heeft de PA er alles aan gedaan om de donoren te verwarren”, zegt Itamar Marcus, directeur van de mediawaakhond.

“In 2014 sloot de PA het Ministerie van Gevangenissen van en in 2015 richtte ze de PLO-Commissie voor Gevangenenzaken op. In 2018 heropende de PA het Ministerie van Gevangenenzaken en in 2019 veranderde het zijn naam in de Commissie voor de zaken van gedetineerden. Nu in 2020 probeert het haar betalingen te verbergen door ze opnieuw te verplaatsen van de PA naar de PLO. “

Uit een gedetailleerde analyse van de begrotingsprestatierapporten van de PA blijkt dat de PA in 2018 736 miljoen shekel (€194 euro) heeft uitgegeven aan de financiering van het ministerie van Gevangenen. Het jaar daarop besteedde de Autoriteit 619 miljoen shekel voor de financiering van de Commissie voor aangelegenheden van gedetineerden. Ruim 500 miljoen shekel werd besteed aan de salarissen van terroristen.

In de rapporten voor 2020 wordt geen van beide organisaties vermeld, maar het geld wat aan de PLO wordt toegewezen is aanzienlijk gestegen. Van iets meer dan 400 shekel tot meer dan 700 shekel miljoen.

De Wereldbank waarschuwde dat de PA geconfronteerd kon worden met een begrotingstekort dit jaar van $ 1 miljard als donor betalingen zouden worden verminderd, mede als reactie op de coronavirus pandemie. De PA zelf schat het tekort op bijna 1,4 miljard dollar.

Foto PMW

Volgens de premier van de PA Muhammad Shtayyeh gaan de betalingen aan terroristen niet alleen door, maar krijgen ook prioriteit. De betalingen aan terroristen krijgen voorrang boven sociale uitkeringen, salarissen van leraren en ambtenaren.

“De maandelijkse rapporten van de PA, die een transparante afspiegeling zouden moeten zijn van haar werkelijke uitgaven ten voordele van de donorlanden, bevatten in 2020 geen enkele betaling aan terroristische gevangenen”, aldus Marcus.

“Maar de PA-premier kondigde in maart openlijk aan dat de PA zelfs prioriteit geeft aan de salarissen van gevangenen. Het is duidelijk dat de gepubliceerde “transparante” rapporten van de PA een schertsvertoning zijn om donoren af ​​te leiden.”

Maurice Hirsch, hoofd van juridische strategieën bij PMW denkt er anders over en beschuldigt het Internationaal Strafhof van samenzwering met de PA om de betalingen te verbergen en daarmee de regels voor donorfinanciering te omzeilen.

“In december 2019 erkende Fatou Bensouda, de aanklager van het Internationaal Strafhof, dat de salarisbetalingen aan de terroristische gevangenen van de PA in overtreding zijn met het Statuut van Rome.

“Bensouda heeft later een ontmoeting gehad met premier Shtayyeh en coördineert alles openlijk met de Palestijnse terroristische groeperingen.”

Hij vervolgde: “Nu, plotseling probeert de PA opnieuw deze betalingen te verbergen. Je kunt je alleen afvragen of als onderdeel van hun heimelijke verstandhouding, de aanklager van het ICC zelf heeft aanbevolen dat de PA en Shtayyeh doen wat ze kunnen om de beloning voor terreur aanslagen te verbergen.”

Vier landen – de VS, Canada, Australië en Nederland – onthouden al steun aan de PA als direct gevolg van de betalingen aan terroristen.

Advertentie (4)