President Rivlin bezocht de boeren aan de grens met Gaza

President Rivlin in de maaidorser. Foto Mark Neyman (GPO)

President Reuven Rivlin heeft de boeren in het grensgebied rond Gaza bezocht. De president begon zijn bezoek aan Kibboets Ein Hashlosha waar hij sprak met lokale boeren die te maken hebben met een nieuwe realiteit die door de pandemie van het coronavirus is veroorzaakt, en vervolgde zijn bezoek aan de Hinoman-fabriek, die Mankai-eendekroos produceert, in Kibboets Be’eri. Voordat hij vertrok, begon hij het openen van het oogstseizoen voor tarwe in de velden van Kibbutz Sa’ad.

De eerste stop van de president was bij Kibboets Ein Hashlosha waar maïs en zonnebloempitten worden geteeld en waar hij hoorde over de landbouwproducten uit het gebied rond Gaza en de recente problemen. De president werd tijdens zijn bezoek vergezeld door het hoofd van de regionale raad van Eshkol, Gadi Yarkoni en een groep boeren.

Momenteel vertegenwoordigen de landbouwproducten uit de regio Eshkol ongeveer 60% van de vraag van de binnenlandse markt in Israël. In het gebied rond Gaza, dat de president ‘rondom Israël’ noemde, worden typisch Israëlische groenten en fruit verbouwd: komkommers, courgette, aubergines, sla, kruiden, kool, watermeloen, meloenen, ananas, aardbeien, avocado en meer.

De president zei tegen de boeren: ‘Coronavirus heeft onze ogen geopend voor dingen die ooit als vanzelfsprekend werden beschouwd, en we zijn ze gewoon vergeten. Bijvoorbeeld het belang van de fundamenten van dit land, waaronder landbouw. De term ‘blauw en wit kopen’ had een zekere betekenis, en we wisten dat we altijd goed voor onszelf konden zorgen en we waren er trots op.

In de loop van de tijd hebben marktkrachten en economische problemen voorop gelopen, maar tegenwoordig herinneren ze ons aan de fundamenten. De onafhankelijkheid van Israël is het belangrijkste en zonder landbouw is Israël niet onafhankelijk. Vanaf hier vraag ik u, Israëlische burgers, koop blauw en wit. Koop Israëlische producten. Koop de prachtige producten die hier vandaan komen. ‘

De president vervolgde zijn bezoek aan het agrifood-tech Hinoman-bedrijf in de kassen van Kibbutz Be’eri, waar hem Mankai-kroos werd getoond, een groene bladgroente die na acht jaar onderzoek en internationale investeringen ‘de toekomst van voedsel’ wordt genoemd. Mankai wordt gekweekt in de grootste broeikassen van hun soort ter wereld, met behulp van een kweekomgeving die wordt aangestuurd door sensoren, een geautomatiseerd systeem en een geheime meststofformule. Dit is een nieuw soort landbouw, die geen aarde nodig heeft, met minimale hoeveelheden water en verlichting en zonder menselijke werknemers.

Mankai bevat eiwitten die qua profiel identiek zijn aan die in eieren, een hoog ijzergehalte en een ideale hoeveelheid omega-3, voedingsvezels en vitamines om het immuunsysteem te helpen versterken. Het is wetenschappelijk bewezen dat ze allemaal door mensen verteerbaar zijn.

CEO van Hinoman Ron Salpeter legde uit: “deze groene supergroente is perfect voedzaam en wordt geproduceerd door unieke technologie die we hebben ontwikkeld op een manier om consistentie en positieve impact op fysieke prestaties te garanderen. Toonaangevende onderzoeksinstituten over de hele wereld zien Mankai als een kans voor een echte revolutie in de kwaliteit van voedsel en een bijdrage aan fysieke veerkracht. We hebben allemaal onlangs gezien hoeveel we op ons immuunsysteem vertrouwen om de corona-pandemie het hoofd te bieden. Het idee om te eten wat we gewend zijn, maar op een manier die gezonder is, is een ware revolutie. ”

Aan het einde van zijn bezoek aan het Gaza-gebied begon de president het tarweoogstseizoen in de velden van Kibbutz Sa’ad, vergezeld door de veldmanager Chaim Landsman en tarwekweker Yehuda Nir. Yehuda reed met de maaidorser terwijl de president in de cabine zat, en samen begonnen ze de eerste tarwe van dit seizoen te oogsten in de hoop op grote opbrengsten.

Hoofd van de regionale raad van Eshkol, Gadi Yarkoni: “We zijn zo verheugd om de president op onze velden te verwelkomen en met hem de oogst te beginnen. Tijdens deze maanden, met het uitbreken van de pandemie van het coronavirus, heeft de staat Israël een serieuze herinnering gekregen aan het belang van de Israëlische landbouw voor de veerkracht en voedselzekerheid van zijn volk. We zijn gezegend met een president die verbonden is met de landbouw, die de Israëlische landbouw waardeert en kent, die ons de kracht geeft om door te gaan, ondanks de uitdagingen.’