President Rivlin geeft Netanyahu opdracht regering samen te stellen

De Knesset tijdens de beraadslagingen. Foto Knesset persdienst

Kort nadat 72 Knesset leden een brief hadden ondertekend waarin zij vroegen om premier Netanyahu opnieuw een regering samen te stellen heeft de president Netanyahu officieel opdracht gegeven een nieuwe regering samen te stellen.

Omdat Netanyahu en Gantz van Blue & White al een akkoord hebben bereikt over een eenheidsregering zal het de komende dagen vooral gaan om het invullen van de ministersposten, waarbij veel Likud ministers moeten vrezen hun ministerspost te verliezen, nu er 16 posten naar Blue & White zullen gaan.

Beiden gaan er vanuit dat de nieuwe regering woensdag 13 mei kan worden ingezworen, waarmee er een einde zou komen aan een periode van 18 maanden waarin drie verkiezingsronden nodig waren voordat Israël een normaal functionerende regering krijgt.

“Op verzoek van een meerderheid van de Knesset-leden deel ik u hierbij mee dat u 14 dagen de tijd heeft om een ​​regering te vormen”, schreef Rivlin in een officiële brief aan Netanyahu.

In de Hebreeuwse media wordt al gesproken over “de Houdini act’ van Netanyahu, nu hij opnieuw zijn politieke toekomst voor minimaal 18 maanden heeft veilig gesteld, nadat velen dachten dat er geen politieke toekomst meer voor hem zou zijn gezien de aanklachten wegens fraude en omkoping, en zijn rechtszaak daarover die op 24 mei zal beginnen.

Al meer dan 10 jaar aan de macht heeft Netanyahu in het regeerakkoord met Gantz afgesproken dat eerst Netanyahu 18 maanden premier zal zijn waarna Gantz die post zal overnemen. Ondertussen gaan er al geruchten dat de 18 maanden mogelijk verlengt zullen worden tot 24 maanden.

Premier Benjamin Netanyahu en president Reuven Rivlin delen een contactloze begroeting tijdens de coronavirus epidemie <br />( Foto: GPO )

In de periode waarin Netanyahu premier zal zijn , zal ex-IDF opperbevelhebber Gantz de post van minister van Buitenlandse Zaken op zich nemen en wordt zijn partijgenoot en tevens ook ex IDF opperbevelhebber, Ashkenazi, minister van Defensie.

Volgens de basiswet heeft Netanyahu nu 14 dagen de tijd om een regering samen te stellen. Mocht hem dat niet lukken dan zullen er op 4 augustus opnieuw verkiezingen in Israël plaatsvinden.

Advertentie (4)