Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Machane Yehuda Markt in Jeruzalem ging weer open. Screenshot tb=v

Met volledige toestemming van de rechters: Zoals algemeen werd verwacht, heeft het Hooggerechtshof verzoekschriften tegen een aangeklaagde wetgever die de taak heeft om een ​​regering te vormen, afgewezen, evenals diverse andere pogingen over een ​​machtsdelingsovereenkomst tussen Benjamin Netanyahu en Benny Gantz, zodat nu de weg vrij is voor een Likud-Blue & Whit regering onder tweekkoppige leiding.

 • Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu viert het met een kop op de voorpagina die luidt: “Unaniem: Netanyahu kan de regering vormen.”
 • Yedioth Ahronoth noemt de beslissing een “groen licht” van het Hooggerechtshof.
 • Ben Dror Yemini van de krant prijst de uitspraak als “correct zowel vanuit juridisch oogpunt als vanuit openbaar oogpunt”.
 • Nu de rechtbank er ok mee is, neemt de Knesset op donderdag wijzigingen door in basiswetten die het coalitieakkoord ondersteunen, en Walla meldt dat het proces van het verzamelen van 61 handtekeningen om Netanyahu het presidentiële mandaat te geven om een ​​regering te vormen, al is begonnen, met de verwachting dat president Rueven Rivlin dat stokje later op de dag aan de Likud-leider zal geven.
 • Met een deadline voor het verstrijken van het mandaat die om middernacht eindigt, waardoor de dag eruitziet als een seizoen van “24”, zendt het kantoor van de president een briefje waarin precies staat wat er moet gebeuren voordat de klok slaat 12: “Volgens de wet, een verzoek onder sectie 10 (a) van de basiswet moet schriftelijk aan de president van Beit HaNasi worden voorgelegd en met de hand worden afgeleverd. Het verzoek moet de handtekeningen bevatten van ten minste 61 leden van de Knesset en moet een schriftelijke overeenkomst bevatten van de kandidaat die de president wordt gevraagd om de taak van het vormen van een regering op te dragen. Zodra het verzoek is ingediend, wordt het gemarkeerd als ‘ontvangen’ en wordt de datum en tijd van ontvangst van het verzoek genoteerd. ”

Voorlopig: de rechtervleugel heeft de rechtbank lange tijd gezien als een vijandelijk bolwerk van liberale waarden en zelfs deze beslissing die hun ogenschijnlijke man ondersteunt, wordt gezien onder een lens van geldzuchtige achterdocht, dankzij twee woorden in het vonnis van meerdere pagina’s: “voor nu.”

 • Die twee woorden worden op grote schaal geïnterpreteerd als betekenend dat de indieners hun geluk opnieuw kunnen beproeven zodra de Knesset de wetten waar ze over klaagden daadwerkelijk heeft aangenomen.
 • Channel 12’s Amit Segal zegt dat de score 11-0 is, verwijzend naar het aantal rechters op het veld, maar “het is slechts rust.”
 • “President van het Hooggerechtshof Esther Hayut stak tussen de regels door een reeks verontrustende hints die Netanyahu en Gantz ernstige problemen zouden kunnen bezorgen, en hem misschien zelfs tot verkiezingen zouden slepen”, schrijft hij.
 • “De uitspraak nodigt bijna alle toekomstige verzoekschriften uit om de regering aan te vechten zodra de wetgevingsprocedure tot instelling van de Likud-Blue & White coalitie is voltooid”, zegt Mati Tuchfeld van Israel Hayom , de rechtbank beschuldigend dat het de “spil” van de Israëlische politiek wordt, ondanks het argument dat het niet ingrijpt.
 • “Overmatige tussenkomst van de rechtbank in dit stadium kan alleen maar chaos veroorzaken”, voegt hij eraan toe.
 • Voormalig minister van Justitie Daniel Friedmann schrijft in Haaretz dat “deze keer ze hun gerechtelijke activisme verwierpen en weer gezond werden, een moment voordat ze de afgrond binnenstapten.”
 • Tegen de legerradio zegt Likoed-minister Zeev Elkin met tegenzin: “Ze hebben de juiste beslissing genomen. Er valt hier niets te prijzen.’

 Dit is nog niet voorbij: het zijn niet alleen de rechtsen die meer petities in hun kristallen bol zien. ‘We zien elkaar weer’, schrijft Yuval Yoaz, die een van de indieners van een petitie tegen de deal was, in Zman Yisrael.

 • ‘De rechtbank heeft de kiemen gelegd van de komende gerechtelijke veldslagen en verzoekschriften, zowel over de kwestie van een aangeklaagde wetgever (Netanyahu) die de regering leidt, als over de kwesties die zijn vastgelegd in het regeerakkoord. De deur is zeker niet gesloten ‘, schrijft hij.
 • Yoav Karkovsky van de publieke omroep KAN komt tot dezelfde conclusie, maar schrijft dat de belangrijkste kwestie zal zijn of er een speciale status kan bestaan ​​voor een alternatieve premier die alle rechten heeft van een premier (dat wil zeggen, ondanks vervolging in functie kan blijven). “Netanyahu, maar vooral Gantz, zal zwaarwegende argumenten moeten aanvoeren om de rechtbank te overtuigen, wanneer het erover moet beslissen, waarom het logischer is om een ​​speciale status te creëren voor een alternatieve premier, en waarom dit geen einde van de Deri-Pinhasi-regel [die zei dat ministers onder beschuldiging moeten aftreden], die nog steeds bij ons is, zoals ze deze week tijdens de hoorzittingen probeerden te doen, maar die uiteindelijk werden versterkt door de woorden van de rechters. ”
 • De hoofdredactie van Haaretz slaat ondertussen de nuance even over en noemt de uitspraak over groen licht’ een gruwel’, met nadruk op clausules in het regeerakkoord die Netanyahu de controle geven over de juridische autoriteiten van de staat.
 • ‘Clausules in het regeerakkoord tonen de intenties van Netanyahu aan om de juridische procedure tegen hem te ondermijnen. Bovendien getuigen ze van een ander probleem in zijn voortdurende functioneren als premier: Netanyahu wordt geconfronteerd met een ernstig belangenconflict. Van elke actie die hij onderneemt, kan worden vermoed dat het bedoeld is om zijn juridische belangen te dienen ‘, aldus de redactie.

En allemaal naar de shuk: donderdag ziet ook een nieuwe grote stap in Israël voor het heropenen van zijn economie, met winkelcentra en buitenmarkten, zoals de beroemde Mahane Yehuda shuk in Jeruzalem, die hun deuren mochten openen, zij het met een paar beperkingen op aantallen bezoekers en dergelijke.

 • Channel 12 meldt vanuit de shuk dat de beperkingen betekenen dat er zoveel klachten zijn als het stel van potentiële kopers die gedwongen worden in de rij te wachten om binnen te komen.
 • ‘Het zijn ouderen die met twee bussen zijn gekomen. Moeten ze in de rij staan ​​in de zon? Open de shuk, hij is groot en er is ruimte voor iedereen ”, zegt een kraamhouder.
 • Een andere Einstein van de markt wordt gehoord terwijl hij tegen mensen schreeuwt om door de barrière te breken en hen belooft dat ze COVID-19 zullen krijgen door in de rij te gaan staan, niet door samen te winkelen.
 • KAN vertelt echter een ander verhaal vanaf dezelfde locatie en noemt het een ‘feestdag’.
 • “We zijn zo blij en opgewonden om de markt weer open te stellen voor het winkelend publiek”, vertelt het hoofd van de verkopers vereniging van de markt aan de zender.
 • “Dit is het hart van Jeruzalem – wanneer deze plaats open is, leeft Jeruzalem”, kraait de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, naar i24 News.

Cabinekoorts: Ondertussen willen ook anderen meedoen aan de actie, waaronder restaurants, die nog steeds niets anders kunnen doen dan bezorgen en laten afhalen.

 • “De afgelopen twee maanden waren moeilijk”, zegt een voormalige (en hopelijk toekomstige) restaurantmanager in Tel Aviv tegen Simona Weinglass van ToI. ‘We wachten, wachten om te zien wat de nieuwe overheidsrichtlijnen zijn. Ondertussen moeten restaurants rekeningen en huren betalen. Ik weet niet wat voor werk er voor mij zal zijn en wat de salarissen zullen zijn. ‘
 • edioth meldt dat eigenaren van vakantiehuizen, ook wel bekend als zimmers, een enorme vraag zien, met Israëli’s die na weken opsluiting weg willen van huis, maar niet internationaal willen en kunnen reizen.
 • “Israëli’s weten niet wat de zomer zal brengen, en of ze bijvoorbeeld gedwongen worden om in quarantaine van twee weken te gaan na hun terugkeer van een Europese vakantie, en nemen dus geen risico en boeken zimmers, die ook relatief geïsoleerd en niet zo druk als een hotel zijn met duizenden kamers ”, merkt de krant op.
 • Met hetzelfde idee in gedachten, meldt JTA dat sommige Joodse zomerkampen die vanwege het virus gesloten zijn voor de zomer, in plaats daarvan kunnen overgaan in een soort van bungalows.
 • ‘We hebben net de lei schoongeveegd en gezegd: oké, we hebben dit privé-eigendom’, zegt Noah Gallagher, directeur van Colorado’s Ranch Camp, de eerste die de overstap maakte. ‘Is er een wereld waar we mensen in deze omgeving kunnen brengen en hen een gevoel van verbondenheid met elkaar en met de natuur kunnen geven zonder hun gezondheid, veiligheid en welzijn in gevaar te brengen?’

 Annexatie neemt vakantie: Israëli’s hebben misschien wat meer ruimte om zich uit te strekken (Palestijnen worden verdoemd) als Netanyahu doorgaat met annexatieplannen, die opnieuw een hot topic zijn nadat minister van Defensie Naftali Bennett een nieuwe stap aankondigde om 7.000 nieuwe huizen in goed te keuren en de Amerikaanse ambassadeur David Friedman gaf een interview aan Israel Hayom waarin hij Israël in wezen aanmoedigde om door te rijden naar de Westelijke Jordaanoever.

 • In hetzelfde artikel dringt columnist en voormalig generaal Gershon HaCohen aan op annexatie als zalf voor de overbevolking van Israël binnen de Groene Lijn: “Er is een alomvattend plan nodig voor West-Israël dat de noodzakelijke ruimte in evenwicht zal brengen tussen transport, water, elektriciteit, huisvesting, riolering, en bescherming van groene ruimtes. Vanuit dit perspectief verplicht de toepassing van soevereiniteit de regering om een ​​nieuw strategisch masterplan te formuleren voor de ontwikkeling van de oostelijke ruggengraat van Israël. ”
 • In Haaretz voorspelt analist Anshel Pfeffer echter dat Netanyahu over annexatie zal praten, maar er niet echt mee door zal gaan, omdat hij zijn basis niet hoeft te verzamelen en zijn relatie met Joe Biden niet wil verzuren, ervan uitgaande hij wint in november:
 • ‘De kolonisten en de ideologische harde kern aan de rechterkant hopen nog steeds dat Netanyahu een carrièrebepalende’ erfenis ‘zoekt in de vorm van annexatie. Maar ze beseffen niet dat Netanyahu niet gelooft dat zijn carrière nog lang niet voorbij is. Dus wat is de haast? Ze hopen dat Netanyahu de ‘historische kans’ van het presidentschap van Trump niet voorbij laat gaan zonder annexatie, maar het perspectief van Netanyahu is op lange termijn ‘, schrijft hij.
 • Nu de Amerikaanse secretaris Mike Pompeo weer naar Israël komt, meldt Ynet dat kolonistenleiders protesteren in de hoop de Trump-regering nog verder weg te duwen, weg van de gerapporteerde eis dat annexatie gepaard gaat met een vredesproces dat kan leiden tot een Palestijnse staat.
 • “Soevereiniteit is belangrijk voor de veiligheid van Israël, maar het is zelfs geen centimeter schade aan Israël waard en de oprichting van een terreurstaat in het hart van het land”, vertelt Yossi Dagan, hoofd van de Samaria Regionale Raad, aan de nieuwssite.

Overwinningen en nullen: in een zeldzaam geval waarin een Israëlisch bedrijf wordt genoemd in een verhaal over cybercriminaliteit en niet de slechterik is, meldt de New York Times dat het in Tel Aviv gevestigde Check Point de her-opkomst van de met China verbonden Naikon Group, dat een nieuwe tool gebruikt, Aria-body genaamd, om ‘ambassades, ministeries en staatsbedrijven die zich bezighouden met wetenschap en technologie’ te hacken in Azië en Oceanië.

 • De Naikon-groep heeft een langdurige operatie uitgevoerd, waarbij ze keer op keer haar nieuwe cyberwapen heeft bijgewerkt, een uitgebreide offensieve infrastructuur heeft gebouwd en heeft gewerkt om vele regeringen in Azië en de Stille Oceaan te penetreren”, vertelt Lotem Finkelstein, hoofd van de cyberdreigingsinformatie groep bij Check Point, de krant.
 • n Israël meldt Walla dat de politie een super geheime database bijhoudt die de bewegingen van voertuigen volgt, zogenaamd om hun oorsprong na terroristische aanslagen of andere misdaden te achterhalen. De nieuwssite meldt echter dat de politie de database bijhoudt, waardoor ze in wezen de bewegingen van onschuldige Israëli’s maanden of zelfs jaren kunnen volgen.
 • Wat kan er gerechtvaardigd zijn om deze informatie te verzamelen wanneer deze niet wordt gereguleerd door enige wet of zelfs een intern protocol?” vertelt Anne Suciu van de Vereniging voor Burgerrechten in Israël,Walla.
 • Fox News tenslotte, meldt dat Iran eind april een cyberaanval heeft gelanceerd gericht op Israëlische waterinfrastructuur, met behulp van Amerikaanse servers, maar geeft weinig details.

Advertentie (4)