Israëlische onderzoekers werken aan zelf steriliserende gezichtsmaskers

BGU-onderzoeker Dr. Chris Arnusch in zijn lab in Sde Boker. Foto: BGU

Het dragen van een gezichtsmasker is normaal geworden in deze door het coronavirus geteisterde tijden. Maar helaas worden dergelijke maskers behoorlijk vies en ineffectief bij onjuist gebruik, wat een vals gevoel van veiligheid biedt.

Dit is waar onderzoek aan de Ben-Gurion Universiteit van de Negev naar zelf-steriliserende luchtfilters nuttig kan zijn, schrijft ISRAEL21C. Voortbordurend op bestaande waterfiltratietechnologieën proberen onderzoekers ze nu toe te passen op verwarmings-, ventilatie – en airconditioningsystemen en ook op gezichtsmaskers.

Hun nanotechnologie is afgeleid van laser geïnduceerde waterfilters van grafeen (LIG) die virussen en bacteriën in water elimineren.

LIG is een microporeus grafeenschuim dat op veel soorten materialen kan worden gegenereerd. Het is resistent tegen bacteriën en doodt microben en virussen met een lage elektrische stroom van een stroombron. Het kan actieve bescherming bieden bij gelijktijdige verwijdering en desinfectie van verontreinigingen.

“Het bacteriebestendige grafeenoppervlak beschermt tegen micro-organismen zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen, terwijl de microben die in het filter zijn opgesloten, worden geëlimineerd door de elektrische stroom”, zegt Dr. Chris Arnusch van BGU.

“Het materiaal kan door elektrische stroom volledig worden gesteriliseerd. Zo kan een LIG-luchtfilter worden gecombineerd met de modernste luchtfiltratie zoals HEPA-filters. De filters kunnen een actieve beschermingslaag toevoegen en de levensduur van de dure HEPA-technologie verlengen. Hierdoor zouden ziekenhuizen, auto’s, gebouwen en openbaar vervoer allemaal veiliger kunnen worden ‘, legt hij uit.

“Als een dergelijk materiaal in een masker wordt verwerkt, zou een hoger beschermingsniveau voor zowel medische zorgverleners als de algemene bevolking mogelijk zijn.”

Het onderzoek wordt ondersteund door een seed-subsidie (risicovolle en innovatieve projecten financieren waar relatief kleine bedragen nodig zijn) ​​van de BGU Coronavirus Task Force, die is opgericht om de denkkracht van de faculteit en studenten van de universiteit te benutten om verschillende aspecten van de wereldwijde pandemie aan te pakken.

Advertentie (4)