Leiders van landen die voorop lopen in bestrijding virus wilden van Netanyahu alles weten

Premier Netanyahu tijdens de conferentie. Foto Amos Ben-Gershom (GPO)

Premier Benjamin Netanyahu heeft donderdag deelgenomen aan een conferentie van de leiders van de landen die voorop lopen in de strijd tegen de coronavirus pandemie, georganiseerd door de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz. De leiders probeerden te leren van het Israëlische model voor het omgaan met zones met een grote uitbraak, “rode zones” (beperkte gebieden), om de voortzetting van routines mogelijk te maken in andere gebieden waar infectie minimaal is.

Na hun videoconferentie van 24 april kwamen de leiders gistermorgen opnieuw bijeen om de nieuwe stappen te bespreken om terug te keren naar een veilige routine in de schaduw van het coronavirus en de voorbereidingen voor de mogelijkheid van een tweede uitbraak.

De leiders wisselden ideeën en handelwijzen uit en bespraken informatie- en monitoringinstrumenten, over risicopopulaties en de werking van onderwijssystemen. De leiders bespraken ook manieren om ervoor te zorgen dat de toeristen-en luchtvaartindustrie op een veilige wijze weer actief worden.

Onder de leiders die deelnamen aan de conferentie, die werd georganiseerd door kanselier Kurz van Oostenrijk, waren naast premier Netanyahu ook de Australische premier Scott Morrison, de Deense premier Mette Frederiksen, de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis, de Tsjechische premier Andrej Babis, de Noorse premier Minister Erna Solberg en premier van Singapore Lee Hsien Loong.

Premier Netanyahu presenteerde de maatregelen en de belangrijkste dilemma’s in de Israëlische exitstrategie, evenals de noodzakelijke voorbereidingen voor een tweede uitbraak van de pandemie in Israël.

Daarnaast presenteerde premier Netanyahu het Israëlische beleid met betrekking tot rode zones, dit op verzoek van de Oostenrijkse kanselier Kurz en de Australische premier Morrison, die van Israël wilden leren over een oplossing. Premier Netanyahu zei:

‘We hebben de clusters geïsoleerd en apart behandeld. We hebben het leger naar deze gebieden gestuurd. Het leger gaf ze voedsel en hulp en zo verder totdat we het op een redelijk niveau hadden gebracht. Vervolgens hebben we het geopend. We hebben ze eruit gehaald. We haalden de besmette mensen uit de huizen en brachten ze naar hotels. De vraag is ‘Kunt u een lokaal beleid hebben in plaats van een nationale stopzetting?’ Het antwoord is absoluut. Dit is onze ervaring en het is eigenlijk een zeer succesvolle. ”

‘Niemand van ons weet wat er gebeurt als we onze economieën openen en de scholen openen, vooral de jonge kinderen die geen scheiding kunnen beoefenen en elkaar zullen besmetten. We moeten klaar zijn voor een accordeoneffect. We openen de economie en dan moeten we bereid zijn te stoppen, en dat moeten we een aantal keren herhalen.

Dus wat we hebben gedaan, u hebt misschien hetzelfde gedaan, is bekendmaken aan de bevolking wanneer we teruggaan en we hebben zeer duidelijke richtlijnen en parameters gemaakt. We vertelden de mensen onder welke voorwaarden we de accordeon terug contracteren op basis van duidelijke parameters over het aantal infecties per dag, verdubbelingstarieven en ernstige gevallen.

Mijn laatste punt is reizen. Hi-tech is een heel groot onderdeel van onze economie. Twee dagen geleden werd hier een bedrijf verkocht voor een miljard dollar in een investering die plaatsvond met Zoom-technologie. Mensen investeerden een miljard dollar in een hi-tech bedrijf in Jeruzalem met zoomtechnologie. Ik denk niet dat dit een oplossing is, omdat ik denk dat mensen willen reizen en met elkaar willen praten en elkaar willen leren kennen. ”

Premier Netanyahu zei dat Israël graag veilige vluchtovereenkomsten wil sluiten en benadrukte dat de vluchten naar de VS moeten worden hervat.

De Oostenrijkse kanselier Kurz vertelde over de details van een bijeenkomst die hij onlangs heeft gehouden over de kwestie van productie, onderzoek en ontwikkeling, met medewerking van de vertegenwoordigers van de landen. De vertegenwoordigers van elk land presenteerden de industrieën en onderzoeksinstellingen van hun land, die actief zijn in de strijd tegen het coronavirus, om de onderlinge samenwerking te bevorderen.

De Noorse premier Solberg en de Tsjechische premier Babis presenteerden de uitgebreide monitoringprogramma’s van hun land, waaronder digitale monitoring, om infectieketens te lokaliseren en verspreiding van het virus te voorkomen.

De leiders waren het erover eens dat het Israëlische cyber directoraat de deelnemende landen over de kwestie van databases zal raadplegen zonder de privacy te schenden. Er werd overeengekomen dat de ministers van Toerisme speciale vergaderingen zouden houden – onder leiding van Griekenland – over toerisme en luchtvaart. Er werd ook overeengekomen dat Denemarken het overleg zou leiden over de heropening van scholen.

Advertentie (4)