President Rivlin op condoleance bezoek bij familie van omgekomen stafsergeant Amit Ben Yigal

President Rivlin tijdens zijn condoleance bezoek. Foto Mark Neyman / GPO

President Reuven Rivlin heeft een condoleance gebracht aan de femilie van de omgekomen stafsergeant Amit Ben Yigal in Ramat Gan. Amit kwam op dinsdag 12 mei tijdens operationele dienst in Kfar Yabed om nadat er een stuk rots naar hem werd gegooid. De president werd tijdens zijn bezoek vergezeld door de voorzitter van Yad Labanim Eli Ben-Shem.

‘Ik weet dat niemand iets wil zeggen over hun zoon, dat hij een symbool is geworden’, zei de president met emotie in zijn stem tegen Baruch en Nava, de ouders van Amit, ‘maar jullie moeten weten dat jullie allemaal een plaats in ons hart hebben ingenomen, en Amit zal een symbool voor ons blijven. Een symbool van iemand die alles heeft gegeven voor ons land.’

De president luisterde naar wat Baruch Ben Ygal over zijn zoon Amit zei: ‘Ik was bij hem voor zoveel ceremonies, en in Har Herzl waar hij me vertelde:’ Pa, ik word een uitstekende soldaat tijdens een ceremonie in Beit HaNasi, de residentie van de president’, en wie had gedacht dat u, mijnheer de president, hier bent om ons te troosten bij zijn overlijden.’ Baruch liet hem een foto zien van Amit waar hij samen met de president op staat tijdens een evenement.

‘Wat zou ik willen dat ik naar uw feesten, naar zijn bruiloft had kunnen komen’, zei de president tegen de familie, ‘maar ik ben hier vandaag en ik kan u alleen maar vertellen dat ik de enorme omvang van uw verlies voel, de kracht van uw trots en de diepte van je pijn. In ons land gaan ze helaas vaak samen. ”

President Rivlin met de ouders van Amit. Foto Mark Neyman / GPO

‘Er is geen troost, ik weet het. Ik heb foto’s en video’s van Amit gezien, net als zoveel Israëli’s, en ik begreep meteen de enorme omvang van het verlies van onze heroïsche soldaat. Ik zag zijn bekwaamheid en zijn gedrag, ik hoorde wat zijn vrienden over hem zeiden en mijn hart was gebroken. Generatie na generatie sturen we het allerbeste dat we hebben om de staat te dienen. Elke keer zeggen we wat er met de volgende generatie zal gebeuren? En elke keer merken we dat de volgende generatie jongeren nog beter is. Wat een toewijding. Een dergelijk verlangen om deel uit te maken van het succes van ons land. Ik ben zo trots dat ik president ben van een land met ouders zoals jij, families zoals jij. ‘

De ouders van Amit vertelden de president over zijn educatieve prestaties en wat de commandant van de infanteriebrigade Golani zei over zijn heldendom. ‘Toen hij me vertelde dat Amit de dood van een held stierf, stond ik op en ging naar zijn kledingkast, omhelsde zijn kleren en vertelde hem dat zijn commandant ons had bezocht en zei dat hij een held was. En wie had ooit gedacht dat u, de president, mij zou vertellen dat mijn zoon een held is? ‘ zei vader Baruch, en voegde eraan toe: ‘Meneer de President, de knuffel die we van het Israëlische volk krijgen, is niet iets rechtlijnigs. Het komt uit alle delen van de samenleving. We hebben geweldige mensen, een volk om trots op te zijn. Ik heb geen ander land en de liefde hier, van allerlei soorten mensen, doet me afvragen of dit echt gebeurt. Uit het hele land. ‘

De president vertelde Baruch dat iedereen die hij ontmoet vanwege de dood van Amit kan vertellen wat voor soort leraar hij is, en dat elk verhaal van wie Amit was, vertelt dat hij is opgegroeid met de sterkste en diepste waarden, wat hem ook de kracht gaf om de man te zijn die hij was. ‘Je maakt leraren trots’, zei de president tegen Baruch.