Rechtbank verwerpt verzoek Netanyahu om niet te hoeven verschijnen bij opening proces

Premier Netanyahu. Foto GPO

Woensdag heeft de district-rechtbank Jeruzalem het verzoek van premier Benjamin Netanyahu afgewezen om niet aanwezig te hoeven zijn bij de de start van zijn corruptieproces. Door deze uitspraak moet Netanyahu zondag in de rechtbank verschijnen.

De rechters schreven in hun uitspraak “de regel is dat een beklaagde aanwezig is bij het voorlezen van de aanklacht, dat is de opening van het proces. Dit is het geval in elke strafprocedure, ook in de huidige strafprocedure.”

“We hebben in de uitleg van de indiener geen reden gevonden om een ​​uitzondering op deze regel te rechtvaardigen”, voegden de rechters eraan toe.

Wat betreft zijn bewering dat zijn aanwezigheid op de hoorzitting van 24 mei niet nodig was, aangezien Netanyahu de aanklacht heeft gelezen, zeiden de rechters dat hij aanwezig moest zijn om te bevestigen dat hij de beschuldigingen tegen hem begrijpt.

Ze verwierpen ook zijn bewering dat het grote aantal bewakers dat hem vergezelde, in strijd zou zijn met de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid die het aantal mensen in een rechtszaal beperken, als onderdeel van maatregelen om het coronavirus in te perken. De rechters zeiden dat ze al rekening hadden gehouden met zijn beveiligingsgegevens bij de afweging van wie er zou worden toegelaten.

Bovendien verwierpen de rechters het verzoek van Netanyahu om een ​​tweede advocaat in de rechtszaal te hebben, omdat vanwege de beperkingen door het virus de verdachten momenteel één advocaat bij hoorzittingen mag hebben.

Bronnen dicht bij de premier vertelden woensdag aan de Hebreeuwse media dat Netanyahu de hoorzitting zou bijwonen, in overeenstemming met de uitspraak van de rechters.

In Israël zijn gedaagden over het algemeen verplicht de openingszitting van hun proces bij te wonen, ook al bestaat deze voornamelijk uit het volledig voorlezen van de aanklacht. De volgende zitting, en het eigenlijke begin van het proces tegen Netanyahu zal naar verwachting pas over enkele maanden plaatsvinden.

De premier wordt geconfronteerd met omkoping, fraude en schending van vertrouwenskosten in één geval en fraude en schending van vertrouwen in twee andere gevallen.

Hij wordt beschuldigd van illegale activiteiten om zijn berichtgeving in de media te manipuleren en illegale geschenken te ontvangen van donateurs van miljardair.

Netanyahu staat terecht voor zeven afzonderlijke aanklachten: omkoping, fraude en schending van vertrouwen in zaak 4000 en fraude en schending van vertrouwen in zowel zaken 1000 als 2000.

In zaak 4000, algemeen beschouwd als de zwaarste beschuldiging tegen de premier, wordt Netanyahu ervan beschuldigd geavanceerde regelgeving besluiten te hebben bevorderd waarvan Shaul Elovitch profiteerde, de controlerende aandeelhouder in de telecomgigant Bezeq, in ruil voor positieve berichtgeving van de in eigendom van Elovitch zijnde Walla-nieuwssite. In deze zaak staan ​​Netanyahu en Elovitch beiden terecht wegens omkoping.

De aanklacht, die in november door de openbare aanklagers werd ingediend, zegt dat de relatie tussen Netanyahu en Elovitch gebaseerd was op “geven en nemen”, en de acties van de premier die Elovitch ten goede kwamen, leverden de zakenman een vergoeding op van ongeveer 1,8 miljard shekel, circa 455 miljoen euro, in de periode 2012-2017. In ruil daarvoor publiceerde Elovitch’s Walla-nieuwssite “politieke berichten die positief over Netanyahu waren”, aldus de aanklacht.

“Netanyahu profiteerde terwijl hij wist dat hij ‘steekpenningen’ aannam als ambtenaar in ruil voor acties die verband hielden met zijn functie”, beweren de aanklagers. Netanyahu ontkend alle aantijgingen.

Advertentie (4)