Israëlische wetenschappers hebben een ‘slim desinfectiemiddel’ ontwikkeld tegen het coronavirus

Prof. Shady Farah’s onderzoeksgroep. Foto: Technion

Wetenschappers van de Wolfson Faculty of Chemical Technology van het Technion hebben ‘slimme desinfectiemiddelen’ ontwikkeld om het coronavirus te vernietigen op oppervlakten en objecten, die actief blijft gedurende een langere periode.

In het bijzonder vereist de bescherming van zorgwerkers een veelzijdige aanpak, zowel tegen de verspreiding van het coronavirus via oppervlakken en objecten en tegen de verspreiding via aerosols (microdruppels), die onder bepaalde omstandigheden lang blijven zweven in binnenruimtes.

Met een COVID-19 Rapid Response-subsidie ​​van het European Institute of Innovation slaagden de wetenschappers onder leiding van Asst. Prof. Shady Farah erin om de ontsmettingsmiddelen in de kortste tijd te ontwikkelen.

“We produceren momenteel potentiële stoffen en testen ze. We zijn van plan de optimale stof te selecteren en de massaproductie in de komende maanden te starten”, zegt Farah.

Effectieve desinfectiemiddelen worden van cruciaal belang geacht om de verspreiding van het coronavirus te belemmeren aangezien er tot op heden geen goedgekeurde behandelingen of vaccins zijn voor COVID-19.

Het Technion, dé technische universiteit van Israel, wijst op bewijs afkomstig van het cruiseschip Diamond Princess dat al vroeg in de pandemie voor de kust van Japan was aangemeerd, waarbij medische functionarissen onthulden dat het coronavirus meer dan 17 dagen kan overleven op levenloze oppervlakken.

Tijdens het begin van de pandemie hebben Farah en zijn team zich toegelegd op het ontwikkelen van speciale antivirale polymeren die op de virale verbinding inwerken – door de structuur te veranderen en te beschadigen en door de virale envelop aan te vallen en te vernietigen, zo schrijft de Jerusalem Post.

In een persbericht zei het Technion: “Ontsmettingsmiddelen worden sinds het begin van de coronavirus pandemie gebruikt om infectie door besmette oppervlakken te voorkomen – voornamelijk door het toepassen van hypochlorietoplossingen, beter bekend als huishoud bleekmiddel. Deze methode heeft verschillende belangrijke nadelen: het verdampt snel en breekt snel af wanneer blootgesteld aan zon / UV-licht. Daarom is de effectiviteit beperkt en van korte duur, waardoor oppervlakken meerdere keren per dag moeten worden gedesinfecteerd.

Het desinfectiemiddel van Technion bestaat uit goedkope, gemakkelijk verkrijgbare grondstoffen. “De materialen die we hebben ontwikkeld zullen een game-changer zijn, omdat ze de infectiecyclus van besmette oppervlakken zullen blokkeren”, zegt Farah. “Infectie door het aanraken van oppervlakken is een ernstig probleem, vooral in openbare plaatsen zoals ziekenhuizen, fabrieken, scholen, winkelcentra en openbaar vervoer. Onze polymeren maken deze plekken veiliger.”

“Je ziet overal foto’s in het nieuws van mensen in witte pakken die desinfecterend middel spuiten, maar ze moeten dit meerdere keren per dag herhalen omdat het desinfecterende middel niet actief blijft”, zegt Shady Farah. “Met ons materiaal hoef je maar één keer te spuiten en blijft de bescherming enkele maanden zitten.”

“Hoewel deze ontwikkeling is versneld als gevolg van de huidige coronacrisis, zal deze in de toekomst ook effectief zijn tegen andere micro-organismen. We verrijken het arsenaal aan hulpmiddelen dat ons ter beschikking staat en voegen een nieuwe familie van desinfecterende middelen toe,” aldus de persverklaring.

Het polymeer kan worden gebruikt in schoonmaakproducten voor alle soorten oppervlakken, inclusief vloeren, stoffen en metalen, zei Farah. Hij voegde eraan toe dat het speciaal is ontworpen om het nieuwe coronavirus aan te vallen, maar dat het ook verschillende andere virussen zal doden, en kan worden aangepast aan micro-organismen die toekomstige gezondheidscrises veroorzaken.

Farah heeft er vertrouwen in dat zijn desinfectans eind dit jaar in samenwerking met hygiëne bedrijven op de markt zal worden gebracht.

Advertentie (4)