Tijdens Kristallnacht verwoeste Duitse synagoge ontdekt

Höchst-synagoge na de verwoestende brand en voordat het instortte. Foto Duits Joodse gemeenschap

Archeologen in de Duitse stad Frankfurt hebben de verwoeste fundamenten blootgelegd van de Höchst-synagoge. De synagoge werd tijdens Kristallnacht op 10 november 1938 door brand werd verwoest en stortte kort daarna in.

De opgravingen begonnen op 7 april aan het Ettinghausen-Platz, een klein plein in Höchst, genoemd naar het voormalige hoofd van de joodse gemeenschap.

Max Ettinghausen stond aan het hoofd van de joodse gemeenschap in Höchst, die in 1928 werd ingelijfd bij de stad Frankfurt. In 1905 kon de joodse gemeenschap de synagoge, de vierde in de stad, inhuldigen.

De synagoge werd vernietigd in tijdens Kristallnacht in de nacht van 9 op 10 november 1938. Ongeveer 91 mensen werden tijdens de pogrom gedood, Joodse eigendommen werden beschadigd of vernietigd en naar schatting 30.000 Joodse mannen werden gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd.

Het vinden van de oorspronkelijke fundamenten van de synagoge was een van de doelen van de opgravingen. De archeologen kwamen vrijwel direct onder de kasseien van het plein de bakstenen reliëfbogen van de fundering tegen.

Gedenksteen op plek waar ooit de synagoge stond. Foto Wikipediia Commons

‘De nazi’s hebben de synagoge alleen bovengronds gesloopt, volgens het motto: wat je niet kunt zien is er niet’, zei opgravingsmanager Elke Sichert, tegen de plaatselijke krant Frankfurter Neue Presse.

Het opgravingsteam hoopt dat ze andere relikwieën zullen vinden, zoals munten en documenten die in de fundering zijn begraven.

Marc Grünbaum, lid van de raad van bestuur van de joodse gemeenschap in Frankfurt, hoopt een discussie te beginnen over hoe er met het joodse erfgoed van de stad wordt omgegaan, aangezien er nog andere joodse historische plekken in de stad zijn. Een toren die werd gebruikt om de stad te bewaken, werd in 1798 gekocht door de Joodse gemeenschap van Höchst; vermoed wordt dat de “badkamer” in de toren werd gebruikt als een mikveh.