Verklaring president Rivlin wegens 30 jaar diplomatieke betrekkingen met Griekenland

Premier Benjamin Netanyahu houdt een trilaterale top met de Cypriotische president Nicos Anastasiades en de Griekse premier Alexis Tsipras. Foto: GPO (mei 2018)

Ter gelegenheid van 30 jaar volledige Israëlisch-Griekse diplomatieke betrekkingen heeft President Rivlin donderdag 21 mei een gezamenlijke verklaring afgelegd met de president van de Helleense Republiek, Katerina Sakellaropoulou. Premier Netanyahu bracht ter gelegenheid van deze mijlpaal een online toast uit met zijn Griekse collega.

De gezamenlijke verklaring luidt:

“Vandaag, 21 mei 2020, markeren de Helleense Republiek en de staat Israël de 30e verjaardag van het aangaan van volledige diplomatieke betrekkingen tussen onze twee landen en het versterken van de banden tussen onze volkeren, en komen de president van de Helleense Republiek, Katerina Sakellaropoulou, en de president van de staat Israël, Reuven Rivlin, samen om onze relatie te vieren – verleden, heden en toekomst.”

Naast sterke politieke banden is onze relatie de afgelopen jaren in veel sectoren aanzienlijk gegroeid. We werken samen op het gebied van economie, defensie, wetenschap en technologie, maar ook cultuur. Onze diaspora gemeenschappen spelen een belangrijke rol bij het bouwen van een vriendschapsbrug tussen onze landen.

Het East Med Pipeline Project bevordert de energiezekerheid in de EU en brengt onze buren in het oostelijke Middellandse Zeegebied dichterbij. Toerisme brengt onze samenlevingen nog dichter bij elkaar, ondanks de pijnlijke verstoring veroorzaakt door de coronavirus pandemie.

Deze sterke relatie is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid, zowel bilateraal als in het kader van het trilaterale samenwerkingsprogramma met de Republiek Cyprus. Versterkt door de deelname van de Verenigde Staten, bevorderen we samen regionale veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling.

Aangezien de Helleense Republiek en de staat Israël dit belangrijke punt in onze betrekkingen markeren, zijn we vastbesloten om aan de nauwe samenwerking en coördinatie te blijven werken. Samen zullen we werken aan de bevordering van vriendschap en samenwerking, waardoor we onze unieke banden op een steeds groter aantal gebieden van gemeenschappelijk belang verder versterken en zo bijdragen aan de welvaart van onze bredere regio.”

Premier Netanyahu bracht een online toast uit met zijn Griekse collage Kiriakos Mitsotakis en sprak daarbij zijn hoop uit dat toeristen uit Israël snel weer Griekenland kunnen bezoeken. “Ik werk er aan”, aldus de premier.

Advertentie (4)