Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Israëlis op het strand. Screenshot YouTube

Wees altijd open: Nu het aantal coronavirus-infecties daalt, vindt het land steeds meer zijn weg naar buiten voor wat frisse lucht, en nu het een smaak heeft, wil het MEER.

 • Op zondag stemden de ministers ervoor te stoppen met het eisen van verblijf in quarantainehotels voor terugkerende reizigers en om parken en openbare fitnessapparatuur te openen, maar geen speeltuinen en stranden.
 • Het nieuwsbericht van de publieke omroep KAN meldt dat het ministerie van Volksgezondheid tegen het gebruik van fitnessapparatuur is, hoewel ministers Ofir Akunis, Gilad Erdan en Amir Ohana zeiden dat “als sportscholen open zijn, er geen reden is om de apparatuur niet in parken te openen”, waarbij het verschil duidelijk over het hoofd wordt gezien tussen nauwlettend in de gaten gehouden en gezuiverde apparatuur.
 • Financiën zal er naar verwachting bij het Ministerie van Volksgezondheid op aandringen om de volledige opening van kleuterscholen in gebieden met lage infectiepercentages toe te staan tijdens een bijeenkomst op woensdag, meldt Walla-nieuws.

We willen naar het strand: Channel 13 nieuws meldt dat Erdan, die tijdens het hoogtepunt van de crisis had aangedrongen op strengere afsluitingen, nu de tegenovergestelde koers neemt en zijn collega-ministers aanspoort om de stranden te laten heropenen.

 • “Wat is de logica om de beperking te houden om op het strand te zijn of daar te zwemmen”, citeerde hij op sociale media.
 • Volgens Israel Hayom zet de stad Tel Aviv de autoriteiten ook onder druk om de volledige heropening van haar stranden goed te keuren. ‘Het land heeft wat lucht nodig’, citeert de krant burgemeester Ron Huldai. ‘Zoals we afgelopen weekend hebben gezien, stemmen de mensen met hun voeten.’
 • Channel 12-nieuws meldt dat de stad de stranden niet voor iedereen wil openstellen, maar eerder een plan heeft over hoe ze afstand kunnen nemen terwijl ze zonnebaden of spetteren in de branding: groepen van zes of minder met minimaal twee meter tussen groepen; beperkingen op het aantal mensen dat openbare badkamers of douches kan gebruiken; bewakers om temperaturen op te nemen en ervoor te zorgen dat tafels, stoelen en andere uitrustingsstukken op voldoende afstand worden opgesteld; het verlagen van de waterdruk in buitendouches om te voorkomen dat virale nevels naar buiten lekken; en overal desinfecterende teams.
 • Over wie al deze richtlijnen zal faciliteren en handhaven, staat er niet bij.

De gedachte aan een tweede virusgolf: Zorgen over een tweede golf van de ziekteverwekker zijn er nog steeds hier en daar, hoewel minder dan voorheen.

 • In Yedioth Ahronoth schrijft Nirit Rosenbloom dat alleen omdat mensen kunnen uitgaan, dit niet betekent dat ze dat zouden moeten doen, de regering ervan beschuldigend en te waarschuwen voorzichtig voor de populistische winden te zijn bij het te snel openen: “Zodra de beperkingen zijn verdwenen, keert de verantwoordelijkheid voor elk van hen terug ons. Niemand zal ons beperken, ons een boete geven en ons niet meer tegenhouden. Als we niet weten hoe we onszelf moeten beschermen, zal het coronavirus terugkeren – en daarmee de blokkering. ‘
 • Amos Harel van Haaretz dringt aan op de oprichting van een vast team dat zich bezighoudt met het coronavirus probleem en niet op een ad-hoc groep zoals dat nu gebeurt, en waarvan hij merkt dat deze voornamelijk uit artsen bestaat en niet uit epidemiologen.
 • “De vele adviesteams, die ad hoc waren samengesteld, omvatten uitstekende wetenschappers in hun vakgebied, maar sommigen hadden geen eerdere ervaring op het gebied van epidemiologie”, citeert hij Dov Schwartz, een voormalig hoofdwetenschapper van de Commissie voor Atoomenergie en lid van het coronavirus-team van het ministerie. “Elk ministerie zorgde ervoor dat het zijn eigen experts uitrustte, die voornamelijk werden gekozen vanwege hun publicaties in hun oorspronkelijke onderzoeksdomeinen en omdat hun posities in overeenstemming waren met de agenda van het ministerie. De prognoses waren onjuist en bleken ver verwijderd van wat er werkelijk gebeurde.

Chimeric COVID-19: Arad Nir van Channel 12 merkt op dat Israël het eigenlijk niet zo goed heeft gedaan in vergelijking met zijn buren, van wie de meesten weinig gevallen en minder doden hebben gezien, en wil weten waarom de ziekte zo grillig is.

 • Hoewel hij opmerkt dat het moeilijk is om te vertrouwen op cijfers uit sommige landen in het Midden-Oosten, voegt hij eraan toe dat ze een grote uitbraak niet konden verdoezelen en gaat hij door een aantal factoren om erachter te komen waarom het op sommige plaatsen en niet in Jordanië of Saoedi-Arabië toesloeg, bijvoorbeeld – van genetica tot demografische verschillen tot cultuur. Het komt er echter op neer dat hij toegeeft dat niemand echt iets weet.
 • “In een tijdperk waarin elke brok informatie in een oogwenk over de hele wereld versnelt, weten we meer over het virus en de ziekte die het veroorzaakt dan welke arts of onderzoeker in het verleden ook kende van welke ziekte dan ook. Maar veel van de informatie is gebaseerd op gedeeltelijke gegevens die tot verkeerde veronderstellingen leiden. ‘
 • De New York Times kijkt naar een andere factor die kan helpen, namelijk door gehard in de strijd te zijn of te maken hebben gehad met diversiteit. Hoewel het artikel gaat over Europa en plaatsen in het voormalige communistische oosten of de recent door oorlog verscheurde Balkan die het beter hebben gedaan dan Italië. Had het gemakkelijk over Israël en de rest van het Midden-Oosten kunnen worden geschreven.
 • ‘Ik was een kind, ik herinner me dat ik voetbalde en mortieren uit de lucht zag vallen’, zegt een Kroaat die ook inwoner van Sderot had kunnen zijn. “Mensen zijn tegenwoordig bang, en de discipline die we allemaal hebben geleerd, helpt ons in de pas te lopen en creëert een soort gedwongen eenheid.”
 • Het verhaal merkt op dat een door Oxford gecreëerde strikte schaal van 0-100 (100 is het meest strinkt) laat zien dat Oost-Europese landen beter zijn vergrendeld dan die in het Westen. Op de schaal was Kroatië op zijn hoogtepunt 97,35. Israël was op zijn hoogtepunt slechts iets lager, op 96,03.
 • Volgens de grafiek staat Israël momenteel op 82,93 en nadert het snel het schamele 71,58 van de VS.

Let op uw rechterflank: blijkbaar geloofde premier Benjamin Netanyahu dat het virus niet langer prioriteit nummer 1 is, want KAN meldt dat hij vroegtijdig een ministeriële bijeenkomst heeft verlaten over het opheffen van beperkingen waarbij hij zei: “Ik moet een regering samenstellen.”

 • Er is inderdaad nog steeds het probleem van het verdelen van ministeriële posten, waar de media naar kijken met de opwinding van een paardenrace en niet van de bureaucratische handel in paarden die het eigenlijk is. En er is ook het besluit van de rechtse partij Yamina om zich af te splitsen en in de oppositie te gaan.
 • De druk op de partijen om elkaar te zoenen en lief tegen elkaar te zijn is openlijk in rechtse media, misschien nergens meer dan in Israel Hayom, die normaal gesproken de lijn van de Likud-leider volgt maar op maandag als hoofdkop een citaat plaatst waarin het Netanyahu wordt beschuldigd van “het uitzetten van de nationale religieus. ‘
 • “Als Yamina buiten blijft, worstelt Netanyahu met de basis”, luidt de kop van een Mati Tuchfeld-column die meer als een bedreiging dan als een analyse voelt.
 • De nationale religieuze Srugim-website meldt dat minister van Onderwijs Rafi Peretz onder druk staat om Yamina-leider Naftali Bennett achter zich te laten en zich alleen bij de regering aan te sluiten.
 • “Om Rabbi Rafi minister te laten zijn, zeg ik iets dat misschien moeilijk is, maar hij moet de Yamina-alliantie verbreken”, zegt de loco-burgemeester van Jeruzalem, Hagit Moshe, een lid van Peretz’s Jewish Home-factie.
 • Het meldt dat Peretz weigerde op de suggesties te reageren en de partij heeft geprobeerd een verenigd front te presenteren.
 • Uitstel van beëdiging: Het uitstellen van de beëdiging wordt door de meeste mediabronnen toegeschreven aan het bezoek van Mike Pompeo die inplaats van woensdag nu op donderdag aankomt.
 • Army Radio merkt op dat Pompeo’s bezoek Netanyahu een extra duwtje in de richting van annexatie kan geven, die hij mogelijk kan gebruiken om Yamina ervan te overtuigen zich bij zijn vrolijke bende bijbelse revanchisten aan te sluiten.
 • Maariv beweert daarentegen dat Pompeo eigenlijk Netanyahu komt waarschuwen voor annexatie, onder vermelding van “analisten” die dat zogenaamd zouden zeggen.
 • “Pompeo heeft vernomen dat president Donald Trump tegen het annexatiebesluit is als een eenzijdige Israëlische zet.”
 • De enige naam die het verhaal achter het idee zet, is de conservatieve expert Daniel Pipes, die onlangs een opiniestuk in de New York Times schreef waarin hij waarschuwde dat annexatie meer kwaad dan goed zou doen en dat ‘Trump wel eens woedend zou kunnen uitbarsten op Israël omdat het eenzijdig zou nemen die stap. ‘
 • Ongewoon kenmerkt de rechtse Israel National News-site een column tegen annexatie, een soort van: “Heeft Israël zelfs het praktische vermogen om, logistiek gezien, zijn wetten als soeverein over de Westelijke Jordaanoever af te dwingen”, vraagt ​​denktanker Yuval Cohen, en merkt op wetteloosheid in delen van het land, zoals een legerbasis in het zuiden van Israël die is verwoest door inbraken. ‘U wilt soevereiniteit op de Westelijke Jordaanoever? Laten we het eerst hebben over soevereiniteit in Tzeelim. ‘
 • Ondertussen zet Haaretz ‘Gideon Levy een column neer die ongewoon annexatie ondersteunt, een soort van tenminste een vonk om de realiteit van de bezetting van de Westelijke Jordaanoever te erkennen of de druk op Israël te vergroten.
 • “Het vormt zich als de enige uitweg uit de impasse, de enige mogelijke opschudding die een einde kan maken aan deze status quo van wanhoop waarin we vastzitten, die nergens goed meer naar toe kan leiden”, schrijft hij, voordat hij nazi beelden erin sprenkelt voor een goede maatregel. “Nu zal Israël meekomen en, onder aanmoediging van de bekende vredestichter in Washington, deze realiteit uit haar slaap wekken: annexatie. Anschluss. In de heuvels en in de valleien, in Area C en uiteindelijk op de hele Westelijke Jordaanoever. ”