Ultraorthodoxe joden ontsteken Lag B’Omer vreugdevuren ondanks verbod

Lag B’Omer viering in Beth Shemesh. Screenshot YouTube

Ondanks het verbod op bijeenkomsten en het aansteken van vreugdevuren voor Lag B’Omer gingen maandagavond in ultraorthodoxe wijken van Jeruzalem, Beth Shemesh en sommige andere plaatsen mensen in grote getale de straat op, om vreugdevuren te ontsteken en in grote groepen te dansen.

De Israëlische regering had de afgelopen dagen aangekondigd dat er dit jaar tijdens Lag B”Omer geen vreugdevuren mochten worden aangestoken en dat massa bijeenkomsten niet zouden worden toegestaan.

Inwoners van de ultraorthodoxe wijk Mea Shearim in Jeruzalem verdrongen zich maandagavond in de straten van de stad om Lag B’Omer te markeren en negeerden een regeringsverbod op feesten bedoeld om een ​​nieuwe uitbraak van het coronavirus te voorkomen.

Vuren en bijeenkomsten werden ook gemeld in Beit Shemesh. De incidenten veroorzaakten een boze reactie van premier Benjamin Netanyahu, die de politie opdroeg hardhandig op te treden tegen de illegale vieringen.

In de stad Beit Shemesh, nabij Jeruzalem, werden groepen bij een aantal illegale vreugdevuren waar tientallen ultraorthodoxe joden waren samengekomen door de politie uiteengedreven.

Een correspondent van de Israëlische nieuwszender Channel 13 en zijn cameraman werden verbaal en fysiek lastiggevallen, terwijl ze een reportage maakten van de vieringen bij een vreugdevuur. Tijdens de live uitzending werd ten minste één steen naar ze gegooid.

In een verklaring om middernacht zei het kantoor van Netanyahu dat de premier gesproken heeft met minister van Openbare Veiligheid Gilad Erdan, waarnemend politiecommissaris Moti Cohen en de nationale veiligheidsadviseur Meir Ben-Shabbat. De politie heeft de opdracht gekregen de handhaving onmiddellijk op te voeren en de bijeenkomsten te beëindigen.

Ben-Shabbat waarschuwde dat de vieringen volgens het kabinet van de premier kunnen leiden tot een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

Met hun gedrag brengen deze ultraorthodoxe groepen de rest van het land in gevaar wanneer er een nieuwe uitbraak van virus in hun gemeenschappen plaatsvind.

Het is voor velen in Israël dan ook onbegrijpelijk dat de religieuze leiders van de gemeenschappen dit toestaan en in veel gevallen toejuichen.