37 Peruaanse Joden immigreren naar Israël om straatrellen en het COVID-19 virus te ontvluchten

Twee van de 37 Peruaanse Joden bij aankomst op Ben Gurion Airport. Foto Olivier Fitoussi /JTA

Te midden van het grote aantal COVID-19 besmettingen in hun geboorteland gecombineerd met straatrellen die zijn uitgebroken als gevolg van een gebrek aan voedsel en medische zorg benodigdheden, is een groep van 37 Peruaanse Joden met een speciale chartervlucht naar Israël geëmigreerd, meldt JTA.

De groep landde afgelopen vrijdag op de luchthaven Ben Gurion-in Israël en zit nu zoals alle andere reizigers die naar Israël komen 14 dagen in quarantaine.

De vlucht werd georganiseerd door de International Fellowship of Christians and Jews, een non-profit organisatie die helpt met het vergemakkelijken van immigratie naar Israël.

De Peruaanse regering heeft strikte maatregelen opgelegd tegen het virus en de meeste vluchten stopgezet. Desondanks zijn velen vanwege de achterblijvende economie van het land de straat opgegaan om te protesteren of te proberen steden zoals de hoofdstad Lima te verlaten.

“Door de lockdown moeten we thuis blijven. Vanuit het raam van ons huis konden we de rellen buiten zien ‘, zei de 20-jarige Gabriel Shnaider Ackerman, die op de speciale vlucht zat.

Peru heeft de op één na grootste uitbraak van coronavirus in Latijns-Amerika na Brazilië, met meer dan 200.000 bevestigde gevallen en 5700 doden. Bijna de helft van de besmettingen is in Lima vastgesteld, waar het grootste deel van de 2000 Joden van Peru leven.

“Inwoners in Lima verkeren in een zeer hoge staat van spanning”, zegt Gustavo Gakman, directeur van de Latijns-Amerikaanse afdeling van de International Fellowship of Christians and Jews.

‘Dit is een land dat al voor de coronavirus pandemie in financiële moeilijkheden verkeerde’, zei hij. “Nu is de situatie voor de burgerbevolking alleen maar erger geworden. Mensen kunnen niet meer naar hun werk en het sociale vangnet in het land is beperkt. ‘

Advertentie (4)