Bedrijven uit Israël en de Emiraten gaan samenwerken tegen COVID-19

Premier Benjamin Netanyahu tijdens een diploma-uitreiking van de IAF-piloten, 25 juni 2020. Foto Amos Ben-Gershom / GPO

In tegenstelling tot wat premier Netanyahu eerder zei, “dat Israël en de Verenigde Arabische Emiraten gaan samenwerken in de strijd tegen het coronavirus”, blijkt het iets anders te liggen.

Het gaat namelijk om twee particuliere bedrijven uit Israël en twee bedrijven uit de Verenigde Arabische Emiraten die hun krachten gaan bundelen om onderzoek te doen en technologie te ontwikkelen om de coronavirus pandemie te bestrijden.

Alhoewel dit anders is dan samenwerken op regeringsniveau, is deze aankondiging desalniettemin een belangrijke stap op weg naar normalisatie tussen beide landen die officieel geen diplomatieke relaties met elkaar hebben.

Premier Netanyahu had eerder op donderdag tijdens de uitreiking van de wings aan nieuwe piloten van de Israëlische luchtmacht (IAF), gezegd dat het ging om “samenwerking tussen Israël en de VAE”, wat later door het officiële nieuwsagentschap WAM uit de Emiraten werd ontkent met de mededeling “dat het om een initiatief tussen particuliere bedrijven gaat.”

“Twee particuliere bedrijven in de VAE ondertekenen een overeenkomst met twee bedrijven in Israël om onderzoek en technologie te ontwikkelen ter bestrijding van COVID-19”, aldus WAM, zonder daarbij de namen van de bedrijven te noemen.

“Deze wetenschappelijke en medische overeenkomst maakt deel uit van een constructieve samenwerking die gericht is op het aanpakken van de COVID-19 pandemie om de gezondheid van de volkeren in de regio te beschermen”, zei WAM.

“Als gevolg van de wereldwijde verspreiding van de pandemie, is het absoluut noodzakelijk om de bescherming van de mensheid op de voorgrond te plaatsen van wereldwijde actie om deze ongekende crisis te overwinnen.”

Hind al-Otaiba, directeur strategische communicatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE, meldde eveneens dat er een overeenkomst was ondertekend door bedrijven in Israël en de VAE om onderzoek en technologie te ontwikkelen om het virus te bestrijden.

Channel 12-nieuws meldde dat Mossad-chef Yossi Cohen de nieuwe overeenkomst hielp bemiddelen.

Advertentie (4)