Israël Aerospace Industries gaat drie Boeing 767 voor DHL ombouwen tot vrachtvliegtuigen

Screenshot YouTube

Het Duitse koeriersbedrijf DHL International heeft Israël Aerospace Industries (IAI) opdracht gegeven nog eens drie B767-300 passagiersvliegtuigen om te bouwen tot vrachtvliegtuigen, met een optie op een vierde toestel, zo meldt Globes.

Deze aanbesteding bij het Israëlische bedrijf, een contract ter waarde van tientallen miljoenen dollars, markeert een verdere uitbreiding van het programma van IAI Aviation voor het ombouwen van passagiersvliegtuigen naar vrachtvliegtuigen. Er is een stijgende vraag naar vrachtvliegtuigen als gevolg van de coronacrisis, terwijl tegelijkertijd de vraag naar passagiersvliegtuigen vrijwel geheel is weggevallen.

Vrachtvliegtuigen

De in januari 2019 opgerichte bedrijfstak IAI Aviation heeft als hoofdtaak de commerciële en militaire vliegtuigactiviteiten van het bedrijf te combineren en ontwikkelt en certificeert de conversie van passagiers naar vrachtvliegtuigen. Klanten zijn onder meer DHL en andere grote koeriers- en pakketbezorgbedrijven.

In het afgelopen decennium waren omgebouwde B767’s de ruggengraat van de markt voor vrachtvliegtuigen. Om de toekomstige dominantie van IAI op deze markt te behouden en nieuwe oplossingen aan te bieden, heeft IAI Aviation Group ook een contract getekend met GECAS voor het ontwerpen, ontwikkelen en certificeren van de B777-300-conversie van passagiers naar vrachttoestel.

“Het is duidelijk dat de constante toename van de e-commerce markt en de nadelige effecten van de COVID-19 pandemie het belang van vrachtvliegtuigen benadrukt.” -Yossi Melamed, algemeen directeur van IAI Aviation Group

Wat is IAI?

IAI is Israëls grootste fabrikant van lucht- en ruimtevaart en produceert lucht- en ruimtevaartsystemen voor zowel militair als civiel gebruik. Het bedrijf had in 2018 circa 15.000 werknemers wereldwijd. IAI is volledig in handen van de staat Israël.

IAI ontwerpt, ontwikkelt, produceert en onderhoudt civiele vliegtuigen, drones, jachtvliegtuigen, raketten, avionica en ruimtevaartsystemen.

Hoewel IAI zich voornamelijk richt op engineering, luchtvaart en hightech elektronica, produceert het ook militaire systemen voor grond- en zeestrijdkrachten. Veel van deze producten zijn speciaal ontworpen voor de behoeften van de Israel Defense Forces (IDF), terwijl haar producten ook worden verkocht aan buitenlandse legers van bevriende landen.