Nationaal Park Bet Guvrin omvat de overblijfselen van de oude stad Tel Maresha

Opgravingen in Bet Guvrin. Screenshot YouTube

Beit Guvrin is een belangrijke archeologische vindplaats in het zuiden van Israël, ongeveer 60 km ten zuiden van Jeruzalem. Beit Guvrin National Park omvat de overblijfselen van de oude stad Tel, een van de belangrijkste steden van Juda in de tijd van de Eerste Tempel en is 5 km2 groot. De site kent een tumultueuze geschiedenis van de eerste tempelperiode tot de moderne tijd, maar het zijn de verbazingwekkende grotten in Beit Guvrin die de belangrijkste attractie zijn voor veel van de bezoekers.

De Bijbel verwijst naar de stad Maresha tijdens de eerste tempelperiode. De stad werd verwoest in 112 v.Chr en na herstel werd het opnieuw verwoest in 40 v.Chr. Tijdens de Romeinse en Byzantijnse tijdperken werd de stad Eleutherolis, een stad met een grote Joodse bevolking en de stad was welvarend tot 135 v.Chr. en de Bar Kochva-revolutie.

Het bewijs van een Romeinse beschaving is te zien in de vele archeologische ontdekkingen die op de site zijn gedaan, waaronder een amfitheater en Romeinse mozaïeken. De christenen hebben ook hun sporen achtergelaten wat blijkt uit de overblijfselen van verschillende kerken, waaronder Saint Anne’s, die nog steeds te zien zijn.

Een speciaal programma bij Beit Guvrin stelt iedereen in staat om voor een dag mee te doen aan een archeologische opgraving op een echte site waar belangrijke artefacten vaak worden gevonden die teruggaan tot de Romeinse tijd.

Wat is er zoal te zien in Bet Guvrin?

De Sint-Annakerk dateert uit het Byzantijnse tijdperk, maar werd in de jaren 1.100 door de kruisvaarders gerenoveerd. Tegenwoordig zie je een indrukwekkende hoge halfronde koepelvormige stenen structuur.

Een van de grafgrotten. Screenshot YouTube

Een andere grote ontdekking bij Beit Guvrin zijn de geschilderde Griekse Sidonische grafgrotten die dateren uit de 3e tot 1e eeuw voor Christus. Deze ingewikkeld gedecoreerde familiegraven van de leiders van de Beit Guvrin Sidonian-gemeenschap hebben begraaf nissen langs beide zijden van de grotten en een bedachtige structuur aan de ene kant voor de Sidoniaanse patriarch.

Gedeelte van het Columbarium. Screenshot YouTube

Ook is er een Columbarium (een plaats waar duiven werden gekweekt, zowel voor vlees als voor hun uitwerpselen die als meststof werden gebruikt), daterend uit 200 voor Christus, op de site ontdekt. Met een lengte van 30 meter heeft het bijna 2.000 nissen waarin de duiven gehuisvest zouden zijn geweest.

Ook is er het spectaculaire Romeinse amfitheater van Beit Gurvin dat plaats biedt aan 3.500 toeschouwers, een van de slechts vier amfitheaters in heel Israël.

Afgezien van de archeologie, trekt de natuurlijke schoonheid van het Beit Guvrin-gebied veel bezoekers naar dit nationale park, je kunt er wandelen, fietsen en de schoonheid van dit gebied verkennen.

Maar het zijn de spectaculaire grotten van Beit Gurvin, met name de Bell Cave, die voor veel bezoekers de reden zijn naat Bet Guvrin te komen.

Screenshot YouTube

In totaal zijn er in het park minstens 800 klokvormige grotten (en 2000 in de omgeving), waarvan sommige met elkaar verbonden zijn door ondergrondse tunnels. De bekendste van deze grotten is meer dan 18 meter hoog en wordt gebruikt voor speciale evenementen. Deze grotten werden gewonnen in de 4e tot 9e eeuw toen het krijt werd gebruikt om wegen, gips en mortel te maken. Er is een meter breed gat in het grotplafond waar krijt werd gewonnen.

Het is mogelijk om langs de zijkant van de kalkstenen kliffen naar enkele van de grotten af ​​te dalen.

Advertentie (4)