EU trekt subsidie in van Palestijnse organisatie wegens weigering antiterreurclausule te ondertekenen

Screenshot website Badil

De Europese Unie annuleert een subsidie ​​aan een Palestijnse non- profitorganisatie vanwege de weigering een zogenaamde antiterrorismeclausule te ondertekenen. Hiermee zou de organisatie zich verplichten te voorkomen dat geld van de subsidie gebruikt wordt voor terroristische doeleinden.

Het Badil Resource Centre for Palestinian Residency and Refugee Rights zou 1,7 miljoen euro krijgen voor een project genaamd Mobilising for Justice in Jerusalem. Hiermee zouden vermeende Israëlische schendingen van de mensenrechten en “internationale misdaden in Jeruzalem” aan de kaak worden gesteld.

Maar de organisatie weigert artikel 1.5 van bijlage II van de “Algemene voorwaarden die van toepassing zijn op door de Europese Unie gefinancierde subsidiecontracten voor extern optreden” te ondertekenen. De clausule zou “de Palestijnse strijd tegen de onderdrukking strafbaar stellen”, zegt de groep in een persbericht.

Het EU artikel bepaalt dat begunstigden van beurzen moeten voorkomen dat terroristische groeperingen van de gefinancierde programma’s profiteren.

“De opname van dit artikel is in tegenspraak met de nationale rol van Palestijnse maatschappelijke instellingen in de strijd voor vrijheid en tegen Israëlisch kolonialisme en apartheid”, luidt de verklaring van Badil.

“Verder schendt het artikel het Palestijnse en het internationale recht, evenals de verklaarde verplichtingen van de EU zelf.”

Een Israëlische waakhond die de EU-financiering van Palestijnse groepen controleert, verwelkomt het besluit van de EU om de financiering voor het project van Badil te annuleren.

“We prijzen de EU voor haar sterke positie onder druk en de handhaving van haar antiterreurclausule”, zegt Olga Deutsch, vice-president van de in Jeruzalem gevestigde NGO Monitor.

“Het lijdt geen twijfel dat radicale groepen zoals Badil, die niet alleen een geschiedenis hebben van het promoten van antisemitisme en afwijzing van Israël, zonder de verplichting op zich te willen nemen om niet met terroristenclubs samen te werken, geen geld mogen ontvangen van de EU of een andere regering’.

Advertentie (4)