Jordaanse munitieopslagplaats uit Zesdaagse oorlog onder de Klaagmuur ontdekt

Wapenopslagplaats. Foto IAA

De Western Wall Heritage Foundation en de archeologen van de Israel Antiquities Authority keken afgelopen week verrast op toen ze een munitieopslagplaats uit de Zesdaagse Oorlog ontdekten tijdens opgravingen bij de ingang van de tunnels onder de Klaagmuur. Onder andere wapens, geweermagazijnen vol met kogels, een bajonet en andere geweeronderdelen werden gevonden.

Gevonden munitie. Foto IAA

De munitie en wapens waren verborgen in de bodem van een waterreservoir uit de Britse mandaatperiode. De opgravingen worden uitgevoerd in samenwerking met de Western Wall Heritage Foundation als voorbereiding op een nieuwe etour naast de klassieke Western Wall Tunnels-tour. Deskundigen van de Israëlische politie werden erbij geroepen om de wapens en munitie te onderzoeken.

Foto IAA

Dr. Barak Monnickendam-Givon en Tehila Sadiel, directeuren van de opgraving namens de Israel Antiquities Authority, zeiden dat ze tien volle magazijnen voor een Bren licht machinegeweer hebben gevonden, volledige clipladers en twee bajonetten van een Brits Lee Enfield-geweer.

“Meestal vinden we bij opgravingen oude vondsten van een of tweeduizend jaar geleden, maar deze keer kregen we een glimp van de gebeurtenissen die 53 jaar geleden plaatsvonden, bevroren in de tijd, in dit waterreservoir. ”

Bajonet. Foto IAA

Blijkbaar is dit een munitieopslagplaats die was verborgen door soldaten van de Royal Jordanian Army tijdens de Zesdaagse Oorlog, mogelijk net voor de IDF de oude stad bevrijdde. Het waterreservoir dat we hebben opgegraven, diende voor de woonconstructies van de Moghrabi-wijk in het gebied van wat nu het plein voor de Klaagmuur is ”, voegden Monnickendam-Givon en Sadiel eraan toe.

Assaf Peretz van de Israel Antiquities Authority, die de munitie identificeerde, zei: “dit is munitie die in Groot-Brittannië werd geproduceerd in de fabrieken van Greenwood en Batley Ltd in Leeds, Yorkshire. Gebaseerd op het stempel op de rand, werd de munitie geproduceerd in 1956 en naar de Royal Jordanian Army gezonden.”

Foto IAA

Ongeveer anderhalf jaar geleden werden gevonden in een ander waterreservoir in de Western Wall Plaza tijdens een opgraving van Dr. Shlomit Weksler-Bdolah van de Israel Antiquities Authority.