Minister van Volksgezondheid dringt aan op nieuwe beperkingen

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein. Foto GPO

De Israëlische minister van Volksgezondheid, Yuli Edelstein, heeft zondag aanbevolen de beperkingen voor openbare bijeenkomsten en evenementen opnieuw in te voeren. Edelstein waarschuwde dat Israël aan het begin stond van een “tweede golf” van coronavirus infecties.

Hij deed deze uitspraak na afloop van de vergadering van het zogenaamde corona-kabinet, een groep ministers die beslist welke maatregelen er tegen het coronavirus moeten worden genomen.

De vergadering op zondag eindigde zonder besluit en zal later op maandag worden voortgezet.

Volgens Edelstein bereikt Israël snel het punt waarop gesproken kan worden van een ‘tweede virusgolf’ mede door het feit dat mensen zich niet aan de voorschriften houden, zoals het dragen van een mondkapje buitenshuis en in publieke ruimten.

Zijn aanbevelingen zijn onder andere om het aantal mensen dat bruiloften en andere religieuze evenementen zoals bar mitswa’s mag bijwonen te reduceren, evenals het aantal deelnemers aan synagoge diensten. Specifieke aantallen werden door de minister niet gegeven.

Premier Netanyahu en de minister van Financiën, Katz, zijn tegen verregaande beperkingen die de economie nog meer schade zullen berokkenen.

Aan de andere kant zijn er ook ministers die zeggen dat alles moet worden gedaan om te voorkomen dat Israël in een tweede virusgolf terecht komt met volle ziekenhuizen en vele ernstige virus patiënten.