Klokkenluider brengt massale corruptie van de Palestijnse Autoriteit aan het licht

Jadallah en Arafat. Fot Jadallah’s Facebook

De 15 jaar geleden voor een termijn van vier jaar gekozen president van de Palestijnse Autoriteit (PA), Mahmoud Abbas en zijn naaste adviseurs, zijn opnieuw betrokken bij een nieuw schandaal. Het schandaal kwam afgelopen week aan het licht, blijkt uit een analyse van Yochanan Visser in Arutz Sheva.

Yasser Jadalah, het voormalige hoofd van de politieke afdeling van de PA, heeft honderden ‘geheime’ dossiers overhandigd aan de Belgische regering en de Europese Unie met bewijs van de wijdverspreide corruptie in de top van de PA.

Volgens de Palestijnse klokkenluider verdwijnt geld dat door de Europese Unie en Arabische landen aan de PA is geschonken onder andere op geheime bankrekeningen van de kleinkinderen van Abbas.

Slechts drie mensen in het kantoor van Abbas waren op de hoogte van de corrupte praktijken waarbij donorgeld wordt overgeheveld naar de bankrekeningen: Abbas zelf, zijn secretaris Intesar Abu Amara en zijn adjunct-stafchef Mahmoud Salameh.

In een video zegt Jadalah, die inmiddels in België om politiek asiel heeft gevraagd, dat Abu Amara en Salameh Abbas isoleren van andere PA-functionarissen.

Wanneer het hoofd van de veiligheidstroepen, of hoofden van andere organisaties, geld willen, moeten ze eerst Abu Amara en Salameh vleien voordat ze toegang krijgen tot Abbas.

Abbas wilde deze criminele acties verdoezelen en gaf opdracht om alle kantoorrekeningen elke zes maanden te vernietigen. Dit zou om veiligheidsredenen worden gedaan, maar in werkelijkheid gebeurt dit vrijwel elke dag volgens Jadalah.

Abbas heeft afgelopen week ook opdracht gegeven om duizenden PA-bestanden in verschillende Palestijnse steden te verbergen uit voorzorg op een mogelijke confrontatie met het Israëlische leger dat deze steden zou kunnen binnenvallen zodra de Palestijnse Arabieren reageren met een nieuwe golf van terreur op de implementatie van de Israëlische wet in delen van de Westelijke Jordaanoever.

Yochanan Visser merkt op dat het nog valt te bezien of de EU tegen de PA zal optreden na het ontvangen van bewijs dat het geld van de Europese belastingbetaler gebruikt wordt om de familie van Abbas te verrijken.

“Ik werkte vroeger met Nederlands EU-parlementslid Paul van Buitenen” zegt hij, “die duidelijk bewijs kreeg dat voormalig PA-leider Yasser Arafat buitenlandse hulp gebruikte om terroristen van de Tanzim-militie en van de Al-Aqsa-brigades te betalen voor hun moorddadige terreuraanslagen tijdens de zogenaamde Tweede Intifada.”

De Nederlandse EU-politicus kreeg dit bewijs van een Israëlisch lid van Knesset die het weer had verkregen van bronnen binnen de Israëlische strijdkrachten die deelnamen aan de Israëlische actie tegen het hoofdkwartier van Arafat, de Muqata in Ramallah.

Van Buitenen heeft er alles aan gedaan om de EU te informeren over het misbruik, maar het mocht niet baten. Hij werd van alle kanten binnen de EU tegengewerkt en na een zware strijd die jaren duurde, nam het parlementslid van de Europese Unie teleurgesteld ontslag en verliet hij de politiek.

Visser gaat er daarom niet van uit dat de EU iets zal doen met de bestanden die Adalah aan de hen heeft overhandigd.