Binnenkort verteld een app in je smartphone wanneer je een COVID-19 test moet doen

Screenshot YouTube

Het klinkt futuristisch maar binnen kort verteld een app in je smartphone wanneer je een COVID-19 test moet laten doen. Het Afeka Tel Aviv Academic College of Engineering en de Katholieke Universiteit van het Heilig Hart in Milaan zijn bezig een app te ontwikkelen die aan het geluid van je stem en hoest en je ademhaling kan bepalen of je een test op het virus moet laten doen.

Ami Moyal van het Afeka college zegt ” onze mobiele app zal je vragen om een ​​paar zinnen te zeggen en een minuut of twee te hoesten, het vergelijkt dan je stem met sjablonen die het heeft voor coronavirus-positieve en -negatieve patiënten, en verteld je hoe groot de kans is dat je besmet bent.”

Veel artsen hebben namelijk opgemerkt dat het coronavirus invloed kan hebben op de spraak van patiënten en op hun ademhalingspatronen, waardoor ze vaak een tekort aan adem bben tijdens het praten.

De app zal ook helpen om sommige dragers te herkennen terwijl ze nog steeds asymptomatisch zijn, en dus hun ziekte detecteren voordat ze anderen infecteren, zei Moyal en merkte daarbij op dat “het idee is om in een vroeg stadium patiënten te bereiken voordat ze echte symptomen hebben.”

De app, die naar verwachting binnen enkele maanden klaar voor gebruik is, zal alleen naar de stemmen van gebruikers luisteren en zal niet registreren wat ze zeggen. De app is geschikt voor elke taal.

Steeds meer experts zeggen dat het coronavirus, zelfs als er een vaccin wordt ontwikkeld, jarenlang een probleem blijft en dat het nog maar de vraag is of labs voor het testen van uitstrijkjes de vraag kunnen bijhouden. Dit heeft de interesse gewekt in pre-screening tools zoals die van Afeka.

De Universiteit van Cambridge zal een analyse van de adem en hoest leveren die nodig is voor het project. Alle deelnemers hebben bij de Europese Unie een gezamenlijk verzoek om financiering ingediend voor een fonds voor versnelde coronavirus projecten.

Afeka werkt het samen met zijn Italiaanse partner om audio op te nemen van ongeveer 1.000 gezonde mensen en 1.000 mensen met het coronavirus, om de app te “leren” welke geluiden het op moet letten om te waarschuwen voor mogelijke infectie.

Ze verzamelen ook audio van mensen met griep, zodat de app weet dat deze geen vals-positieve resultaten oplevert voor mensen die de griep hebben.

“Testprotocollen worden vooraf bepaald door het Afeka Center for Language Processing, samen met vooraanstaande artsen, laryngologen en afdelingshoofden,” zei Moyal. “Deze opnames zullen worden geanalyseerd door speciaal ontwikkelde machine-leersystemen die kenmerken extraheren die uniek zijn voor de vocalisaties van COVID-19-positieve patiënten.

Het systeem zal later worden opgeleid om deze kenmerken in nieuwe luidsprekers te herkennen. Aan het einde van het proces zal er een mobiele applicatie zijn die wordt gebruikt om op te nemen en aan te geven of een gebruiker mogelijk het COVID-19 virus heeft opgelopen.

Advertentie (4)