Mogelijk komen dit jaar 50.000 immigranten naar Israël

Aankomst nieuwe immigranten. Screenshot YouTube

Volgens de Jewish Agency is de kans zeer groot dat Israël dit jaar 50.000 nieuwe immigranten zal kunnen verwelkomen. Ook Nefesh B’Nefsh ziet een toename van het aantal aanvragen voor informatie over emigratie.

Josh Schwartz, directeur-generaal van de Jewish Agency noemde dit getal tijdens de eerste zitting van de Knesset Aliyah, Absorption and Diaspora Affairs commissie.

In 2019 emigreerden ca. 28.000 mensen naar Israël maar volgens Schwartz is een duidelijke toename te zien van het aantal aanvragen voor informatie doordat veel Joodse gemeenschappen in het buitenland door het coronavirus zijn verzwakt.

Nefesh B’Nefesh, die aliyah uit Noord-Amerika organiseert, zei dat het aantal mensen dat zich aanmeldt om alijah te maken enorm is gestegen sinds de start van de coronavirus pandemie in de VS.

De Qualita-organisatie die Franse immigranten in Israël helpt, zei dat het de afgelopen maanden ook een brede belangstelling voor alijah vanuit Frankrijk ziet.

Maar het is niet alleen het coronavirus waardoor veel Joden in het buitenland zijn gaan denken om in Israël hun leven verder voort te gaan zetten.

Ook de stijging van het aantal antisemitische incidenten in Europa en de Verenigde Staten speelt daarin een rol.

De commissie beloofde extra fondsen vrij te maken om integratie van nieuwe immigranten in de Israëlische maatschappij te verbeteren .