Netanyahu wil Gush Etzion, Ariël en Ma’ale Adumim annexeren, niet de Jordaan Vallei

Ariel. Screenshot YouTube

Volgens een aantal officials die betrokken zijn bij de annexatieplannen wil premier Netanyahu op dit moment drie nederzettingen annexeren.

Het zou gaan Ma’ale Adumim (40.000 inwoners), Gush Etzion (24.000 inwoners) en Ariël (20.000 inwoners).

Volgens de functionarissen gaat men er vanuit dat een beperkte annexatie van deze drie nederzettingen wrijving met Jordanië zou kunnen beperken, iets waar de VS zich zorgen over maakt.

Volgens de bronnen zou het plan ook meer kans maken om te worden aanvaard door Netanyahu’s coalitiepartner Benny Gantz, evenals kolonistenleiders die zich fel verzetten tegen het plan van de Amerikaanse president Donald Trump omdat het voorziet in de oprichting van een Palestijnse staat.

Volgens de coalitieovereenkomst tussen Netanyahu en Benny Gantz mag de premier op 1 juli beginnen met annexatie. De delen van de Westelijke Jordaanoever waarover Israël de soevereiniteit wil uitbreiden, zijn de delen die daarvoor zijn bestemd in het vredesplan van Trump.