Israëliërs brengen nieuw deel van de Grote Muur van China in kaart

Luchtfoto van fort en muur. Foto Hebreeuwse Universiteit

Een internationaal team onder leiding van archeoloog Professor Gideon Shelach-Lavi en zijn medewerkers van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, heeft een grotendeels over het hoofd gezien deel van de Chinese Muur in kaart gebracht. De resultaten zijn gepubliceerd in de laatste editie van Antiquity.

Uit het onderzoek blijkt dat de Chinese Muur nog groter is dan werd aangenomen. Circa 737 kilometer van de muur is buiten China gebouwd, voornamelijk in Mongolië. Sommige delen bevinden zich in Rusland.

‘Deze enorme structuur is buitengewoon raadselachtig’, zegt Professor Gideon Shelach-Lavi.

Werk aan de muur. Fot Hebreeuwse Universiteit.

Het in kaart brengen van de muur nam meerdere jaren in beslag waarbij het team de plaatsing en bouwstijl van de muur onderzocht.

Prof.Gideon Shelach. Foto Hebreeuwse Universiteit

Er werden 72 structuren langs de muur geïdentificeerd in kleine clusters, elk ongeveer 30 kilometer van elkaar verwijderd. Dit leidde tot een verrassende ontdekking.

Dit geeft aan dat de muur waarschijnlijk in één keer is gebouwd, in een georganiseerde fase, waarschijnlijk tijdens de Khitan-Liao Dynastie (907-1125 AD).

De bevindingen van Shelach-Lavi suggereren dat de muur niet voor verdediging werd gebouwd. Het was er op gericht om de bewegingen van nomadische bevolkingen en hun kuddes te kunnen volgen en controleren.

Mongoolse paarden. Foto Hebreeuwse Universiteit

Shelach-Lavi en zijn team kwamen tot deze conclusie nadat ze hadden opgemerkt dat de muur geen hoge uitkijkpunten heeft, wat van cruciaal belang is voor militaire verdediging. In plaats daarvan loopt de muur langs oude wegen wat zouden helpen bij bevolkingsbeheersing.

Een onderzoeker aan het werk. Foto Hebreeuwse Universiteit.

Het team van Shelach-Lavi bestond naast collega’s uit Jeruzalem ook uit collega’s van de Universiteit van Yale en de Mongolian Academy of Sciences.

Advertentie (4)