Nieuwe rel in Israël, de man die het virus beleid mede bepaald, gaf vrijstelling van quarantaine

Prof. Itamar Grotto. Foto ministerie van Volksgezondheid

Itamar Grotto, is de adjunct directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid en daarmee mede verantwoordelijk voor het beleid inzake quarantaine en andere beperkingen. Naar nu blijkt heeft hij niet alleen een miljardair vrijstelling van quarantaine te hebben gegeven maar ook aan anderen vrijstelling gegeven in quarantaine te gaan nadat ze Israël inkwamen.

Nadat eerder vandaag bekend werd dat hij het verzoek van miljardair Teddy Sagi had ingewilligd om niet in quarantaine te gaan, zeiden functionarissen binnen het ministerie dat dit niet de eerste keer was.

“Als het niet vandaag in de media bekend werd zou het niet de laatste keer zijn geweest”, vertelden bronnen binnen het ministerie.

Volgens een bericht van Channel 12 vroeg Sagi eerst aan de vertrekkende directeur-generaal Moshe Bar Siman-Tov om hem het land binnen te laten zonder 14 dagen zelf in quarantaine te moeten gaan, zoals iedere Israëli verplicht is, maar werd dat verzoek afgewezen.

Sagi wendde zich vervolgens tot Grotto, de plaatsvervanger van Bar Siman-Tov, die volgens het netwerk het verzoek goedkeurde.

Sagi kwam met zijn privé vliegtuig uit Cyprus om een feest bij te wonen in het huis van de Israëlische ondernemer Yitzhak Toledano, de vader van de partner van de Israëlisch zanger Omer Adam. Dit feest wordt nu door de politie onderzocht omdat het tegen de restricties inging die gelden voor bijeenkomsten in Israël en omdat er zonder toestemming vuurwerk vanuit het penthouse werd afgestoken.

Sagi zei dat hij legaal in Israël was aangekomen en de instructies had opgevolgd, maar het netwerk zei dat het ministerie van Volksgezondheid bezig was met het indienen van een klacht tegen hem wegens schending van de quarantaine.

Volgens een rapport van de Ynet-nieuwssite op donderdag, hebben zij een copie van de e-mail in hun bezit, waarin Grotto de ontheffing goedkeurde. Sagi zou aan Grotto hebben verteld dat hij twee maanden geleden in Londen besmet was met COVID-19 en daarvan was hersteld. Hij legde zijn test op antilichamen ook voor aan Grotto en zei dat hij nog een coronavirus-test had laten doen een paar dagen voor zijn vlucht, die negatief bleek te zijn, aldus het rapport. Sagi voerde in zijn verzoek ook aan dat quarantaine niet nodig was omdat hij uit Cyprus kwam, dat weinig gevallen heeft.

Minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein zei dat hij Bar Siman-Tov had opgedragen de zaak te onderzoeken en Grotto had opgeroepen voor een hoorzitting over deze zaak en andere zaken waarin hij de regels had geschonden door mensen zonder quarantaine het land in te laten komen.

‘We roepen het hele publiek op om de richtlijnen in acht te nemen. Dit is een ernstige beoordelingsfout die het vertrouwen van het publiek ernstig schaadt. Ik zal in dergelijke gevallen niet vergevingsgezind handelen ‘, schreef Edelstein op Twitter.

Deze zaak zal niet meehelpen het vertrouwen van het publiek in beperkingen die door het ministerie van Volksgezondheid worden opgelegd, te vergroten.

Eerder overtraden premier Netanyahu, president Rivlin, voormalig minister van Volksgezondheid Litzman en verschillende Knesset leden de regels.

Advertentie (4)