Ook in het openbaar vervoer in Israël veel besmettingen

Zondag in het busstation van Netanya. Screenshot

Nu sinds zondag het openbaar vervoer weer normaal functioneert en bussen tot 75% van hun capaciteit mogen gebruiken, blijkt ook daar het aantal virus besmetingen toe te nemen melden de Hebreeuwse media.

Het ministerie van Volksgezondheid zet zoals gebruikelijk de plaatsen waar besmette personen zijn geweest op hun website, maar de site kreeg zoveel bezoekers dat de website tijdelijk offline ging.

Zo reisde een besmette passgier met de bus van Ashdod naar de stad Elad bij Jeruzalem en zijn passagiers van de bewuste bus opgeroepen zich te laten testen.

Twee andere mensen reisden per bus van Tel Aviv naar Netanya en bleken ook met het virus besmet te zijn. Ook hier worden de passagiers van de bewuste bus opgeroepen om zich te laten testen op het coronavirus.

Sinds zaterdag middernacht bleken 32 mensen die per bus hadden gereis met het virus te zijn besmet.

Ondanks dat er sinds zondag weer maximaal 46 passagiers in een bus mogen zitten in plaats van de eerder toegestane 22, waren de wachtrijen in de busstations groot en was het onmogelijk om de verplichte twee meter afstand te houden.

Ilan, een buschauffeur die in april het virus bleek te hebben maar sindsdien is hersteld, zei dat hij bang is om met het publiek samen te werken. ‘Sommige passagiers verwijderen hun mondmaskers nadat ze in de bus zijn gestapt. Het voelt alsof we in de steek zijn gelaten. De beloofde scheidingen tussen chauffeurs en passagiers zijn nooit aangebracht.’

Een andere chauffeur zei dat er geen twijfel over bestaat dat chauffeurs worden blootgesteld aan besmette passagiers. “Er zijn veel passagiers die zonder mondmaskers de bus in komen en ik voel soms hun adem in de buurt van mijn gezicht”, zei hij, eraan toevoegend dat het nog maanden zou duren voordat er schotten in de bussen zouden worden geplaatst.

Erel Avineri, hoogleraar transportonderzoek aan het Afeka Tel Aviv Academic College of Engineering, is van mening dat het werkelijke aantal besmettingen als gevolg van het openbaar vervoer hoger is dan door gezondheidsfunctionarissen wordt gerapporteerd.

‘Als overal sociale afstand nodig is, moet dat ook in de bus worden nageleefd’, zei hij, waarbij hij de regering bekritiseerde omdat ze onduidelijke beslissingen hebben genomen die waren gebaseerd op politieke redenen terwijl hij er ook op wees dat er een gebrek aan beschikbare bussen is in Israël.