Procureur generaal tegen betaling advocatenkosten Netanyahu door vriend die ook getuige is

Premier Netanyahu. Foto GPO

Er is een nieuwe rel in Israël ontstaan nadat procureur generaal Avichai Mandelblit een negatief juridisch advies heeft gegeven over het verzoek van Netanyahu om zijn advocatenkosten te laten betalen door een Amerikaanse vriend, die tevens getuige is in een van de rechtszaken tegen Netanyahu.

Procureur-generaal Avichai Mandelblit vertelde maandag dat hij zich verzet tegen het verzoek van premier Benjamin Netanyahu om ongeveer 10 miljoen shekel (2,6 miljoen euro) aan externe financiering te ontvangen van Spencer Partrich voor zijn juridische kosten omdat dit neer zou komen op een schenking.

“Het standpunt van de procureur-generaal is onder de gegeven omstandigheden, rekening houdend met het uitzonderlijke bedrag waar premier Netanyahu om heeft gevraagd, dat de overdracht niet mag worden toegestaan”, schreef Mandelblit in een juridisch advies aan de commissie.

Spencer Partrich, is een in Michigan gevestigde vastgoedmagnaat en goede vriend van Netanyahu. Omdat Partrich ook in een van de zaken getuige is, had de commissie de procureur-generaal om zijn mening gevraagd.

“Dit is des te relevanter gezien de aard van [Netanyahu’s] relatie met de heer Partrich, zoals uiteengezet door de vergunningencommissie. Daarom kan niet worden gesteld dat het ontvangen van dit bedrag door de premier van de heer Partrich geen geschenk is dat hem als ambtenaar is gegeven ”, schreef Mandelblit, die eerder dit jaar de corruptiebeschuldigingen tegen Netanyahu indiende.

Netanyahu, die via ‘naaste medewerkers’ op de beslissing reageerde, viel Mandelblit aan en herhaalde eerdere beschuldigingen dat zijn procureur-generaal deel uitmaakt van een ‘schandalige’ samenzwering om hem te verdrijven.

“Opnieuw wordt onthuld dat er één wet is voor Netanyahu en een andere voor iedereen. Zo ziet een politiek onderzoek eruit en eindigt het met een politieke aanklacht ‘, aldus de naaste medewerkers.

De meest vooraanstaande coalitiepartner van Netanyahu, minister van Defensie Benny Gantz, kwam ter verdediging van Mandelblit en zei in een verklaring dat hij zijn volledige steun geeft aan de beslissing van de procureur-generaal samen met het hele wetshandhavingssysteem in Israël.

“Ze zullen hun werk zonder angst blijven doen, met professionaliteit en vastberadenheid. We hebben deze regering opgericht in het licht van de coronaviruscrisis en daar zullen we ons op concentreren ‘, voegde hij eraan toe.

Minister van Justitie Avi Nissenorn van de Blauw en Wit partij sprak de kritiek directer aan en zei: “Mandelblit vervolgt niemand. Hij doet gewoon zijn werk. Een aanval op de poortwachters schaadt onze democratie en het schaden van onze democratie schendt de rechten van elke burger in de staat Israël. ‘

Oppositieleider Yair Lapid stemde hiermee in en waarschuwde dat Netanyahu’s “wilde opruiing” tegen de hoogste legale ambtenaar “in bloed zou eindigen”.

Voor zijn miljoenen kostende verdediging heeft Netanyahu zich tot zijn rijke Amerikaanse neef Nathan Milikowsky en zijn vriend Partrich gewend.

Het goedkeuringsproces voor het verzoek van Netanyahu om de financiering te ontvangen, onthulde dat hij al een donatie van 300.000 dollar van Milikowsky had ontvangen. Evenals pakken en sigaren van Partrich. Hiervoor had hij geen toestemming gekregen en er werd bevolen om dit terug te betalen, aldus de commissie.

De commissie heeft Netanyahu ook herhaaldelijk verzocht zijn vermogen aan te geven, wat hij nog niet heeft gedaan.

Advertentie (4)