Slim Israëlisch systeem houdt vervuilde lucht uit gebouwen

Ter illustratie. Foto <a rel="noreferrer noopener" href="https://www.urecsys.com/" target="_blank">U</a>recsys

In de afgelopen paar maanden zijn voorheen obscure termen zoals virale druppels, aerosolen en luchttransmissie een onderdeel geworden van ons vocabulaire. Maar zelfs vóór COVID-19 vormden de kwaliteit en veiligheid van de lucht die we inademen een ernstige uitdaging voor de volksgezondheid.

Om deze situatie te bestrijden zijn gebouwen uitgerust met filters en frisse-luchtsystemen die de binnenkomende lucht zuiveren. Maar ze kunnen niet alle verontreinigende stoffen en ultrafijne deeltjes filteren.

Dit is waar de in 2014 opgerichte Israëlische startup Urecsys om de hoek komt kijken met een door hen ontwikkelde oplossing die big data-analyse en machine learning gebruikt om de luchtvervuilingsniveaus zowel binnen gebouwen als in hun omgeving te voorspellen.

Hierdoor kunnen ventilatiesystemen alleen buitenlucht aanzuigen als de vervuiling laag is, zodat mensen de schoonste lucht inademen.

“Als je het gedrag van luchtverontreiniging leert voorspellen, kun je 40 procent van de medisch significante luchtverontreiniging verminderen door te voorkomen dat het een gebouw binnen komt”, zegt Urecsys VP Strategie Yonatan Houri.

In plaats van in de richting van luchtfilters op te gaan, werd besloten zich te concentreren op de factoren die van invloed zijn op de mate van luchtverontreiniging.

“Als je eenmaal weet hoe je deze veranderingen moet voorspellen, weet je wanneer de lucht vervuild is of schoon.”

“Er zijn veel verschillende factoren die bijdragen aan deze veranderingen in het niveau van luchtverontreiniging”, voegt hij eraan toe.

“Als er verkeer buiten het gebouw is, is er meer vervuiling dan anders. Andere factoren zijn onder meer wind, zonlichtintensiteit, vochtigheid en luchtdruk.”

Urecsys houdt hier rekening mee en bestudeert de gebouwen waar haar systemen worden geïnstalleerd gedurende een periode van 1 tot 3 maanden. Aan het einde van dit machine-leerproces wordt de oplossing verbonden met het bestaande ventilatiesysteem om het ‘slim’ te maken.

“We vergelijken altijd wat er binnen gebeurt en wat er buiten gebeurt. Aan de hand van de situatie beslissen we wanneer de toevoer voor lucht open kan”, voegt Houri toe. ‘Het is geen filter; we filteren niets uit. ‘

Het bedrijf richt zich op grote gebouwen omdat privéwoningen niet beschikken over de filtersysteemhardware waarmee de zuivering plaats vindt. Het bedrijf heeft een aantal methoden ontwikkeld om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Ten eerste kan temperatuurregeling helpen de infectieradius te minimaliseren. Door ‘s nachts de temperaturen in gebouwen te verhogen, hoopt het bedrijf alle COVID-19-virussen te doden die op oppervlakken blijven hangen.

“Het tweede dat we doen is terwijl mensen in het gebouw zijn de luchtvochtigheid verhogen. Hoe meer luchtvochtigheid des te kleiner de infectieradius.’

Ten derde is Urecsys erop gebrand om te voldoen aan de ventilatiestandaarden. ‘We zorgen ervoor dat het gebouw niet te ver of te weinig ventileert en te allen tijde voldoende frisse lucht krijgt’, zegt hij.

De laatste maatregel is op langere termijn. “Mensen die worden blootgesteld aan hoge luchtverontreiniging zullen vatbaarder worden voor complicaties van het coronavirus”, merkt Houri op. Daarom, zegt hij, kan het handhaven van een hoge luchtkwaliteit gunstig zijn in de toekomst voor toekomstige uitbraken.

‘Misschien is de grootste uitdaging die we tegenkomen het besef van luchtvervuiling’, merkt hij op. ‘Mensen in Israël zijn zich onvoldoende bewust van het probleem van luchtverontreiniging.’

Advertentie (4)