Besmettingen in Israël rijzen de pan uit

Verlaten Ben Gurion Airport. Foto Israël Airport Authority

Het aantal nieuwe virusbesmettingen in Israël is de afgelopen 24 uur gestegen met 803. Dit is het op een na hoogste aantal sinds de uitbraak van de pandemie. Er zijn nieuwe lockdowns voor een aantal steden aangekondigd.

Israël telt nu 7.583 actieve besmettingen, 52 hiervan verkeren in ernstige toestand waarvan 24 aan de beademing liggen.

De rest heeft over het algemeen milde tot matige virus klachten.

Dat het aantal nieuwe besmettingen zo snel stijgt heeft ook te maken dat er meer getest wordt. Maandag werden er 20.327 mensen getest op het virus, dinsdag waren dat er 17.948.

Verschillende steden worden afgesloten. De voorbereidingen in o.a. Dimona, Kiryat Gat, Ashdod en Ramle zijn in volle gang.

Sinds afgelopen zondag zijn er in Jeruzalem 180 nieuwe besmettingen bijgekomen, in Ashdod 150, Tel Aviv zag 96 nieuwe gevallen. Een andere hotspot is Bat Yam waar sinds zondag 43 mensen positief testten op de ziekteverwekker. In de zuidelijke stad Dimona testten 55 mensen positief op het virus.

Bronnen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken lieten weten dat als de stijging zich blijft voortzetten het openen van de grenzen en het daardoor toelaten van internationale vluchten, kan worden vergeten.

Ondertussen heeft de krant Haaretz een memo in handen van het ministerie van Onderwijs waarin scholen in Israël de opdracht krijgen om zich voor te bereiden op drie mogelijke scenario’s voor het begin van het volgende schooljaar: een volledige lockdown, geen lockdown of een gedeeltelijke lockdown waarbij online leren wordt afgewisseld met schoolbezoek.

Volgens de memo moeten basis- en middelbare scholen, ongeacht het scenario, hun verplichte lesplannen terugbrengen tot ongeveer 70% in vergelijking met degenen die onder de huidige plannen van het Ministerie van Onderwijs worden gegeven. Dit maakt meer flexibiliteit mogelijk bij het omgaan met onverwacht coronavirus gerelateerd situaties.