Raad van Kerken neemt afstand van eerdere oproep tot boycot van Israël

BDS supporters. Screenshot YouTube

De Raad van Kerken heeft donderdag na een intern debat haar brief aan minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok ingetrokken. Daarin werd de minister opgeroepen handelsovereenkomsten tussen de Europese Unie en Israël te schrappen als Israël zijn burgerlijke wetten toepast in landen op de Westelijke Jordaanoever. Tevens bood de Raad van Kerken haar excuses aan, in een uitgebrachte verklaring, meldt JTA.

“Het spijt ons dat de brief die onder de aandacht van de minister is gebracht tot bezorgdheid en verwarring heeft geleid”, schreef de raad in de verklaring.

De brief aan Blok was een kopie van een open brief van de in Genève gevestigde Wereldraad van Kerken, waarvan de Nederlandse Raad lid is.

“We willen niet spreken over specifieke sancties of strafmaatregelen, dit is de verantwoordelijkheid van het politieke domein”, aldus de verklaring.

Drie kerken zeiden dat de verklaring van donderdag hun mening niet weerspiegelt. Twee hadden tegen de brief aan Blok samen met Christenen voor Israël geprotesteerd.

Het belangrijkste interreligieuze orgaan van het koninkrijk, de Raad van Joden, christenen en moslims in Nederland, uitte in een verklaring “opluchting dat de Raad van Kerken met succes zijn weg terug naar ‘het midden’ vond.”

De Raad van Kerken herhaalde in haar verklaring haar bezorgdheid over wat zij ‘de annexatieplannen van Israël’ noemde.