Superwoman: twee banen, zes kinderen en vrijwilligster bij eerstehulporganisatie MDA

‘Superwoman’ Asmahan Abu-Yeheya bij een MDA-ambulance. Foto: MDA

Een superwoman, zo mag je Asmahan Abu-Yeheya uit de Bedoeïenen wijk van Gan Yavne wel noemen. Niet alleen heeft deze vrijwilligster van Magen David Adom (MDA), Israël’s eerstehulporganisatie, zes kinderen op te voeden, daarnaast werkt ze ook nog als lerares op een kleuterschool en is ze medisch secretaresse bij een orthopedische kliniek.

Ondanks dat Abu-Yeheya een alleenstaande moeder met zes kinderen is, met daarnaast twee banen, vind ze het haar plicht mensen eerste hulp te verlenen bij ongevallen, aldus een artikel in de Jerusalem Post.

“Mijn kinderen steunen mij enorm”, zegt Abu-Yeheya, “als ik een slecht humeur heb, zeggen ze dat ik naar een MDA-dienst moet gaan, omdat ze weten dat het me goed doet. Dat geeft me veel voldoening en ik voel op elk moment dat ik deel uitmaak van de warme en ondersteunende MDA-familie”, voegde Abu-Yeheya eraan toe. 

Abu-Yeheya merkte op hoe belangrijk het is om anderen te helpen en zei: “Als ik een oudere vrouw behandel, behandel ik haar alsof ze mijn grootmoeder is. Elke keer als ik aan de persoon in de ambulance denk wanneer hij pijn heeft of bang is, en ik de enige ben die ze op dat moment hebben, is het mijn taak om hem in de eerste plaats de beste medische zorg te verlenen, maar ik vind het ook erg belangrijk dat ik zowel humaan als zorgzaam ben.”

Te midden van het coronavirus die het land heeft getroffen, heeft Abu-Yeheya een training gevolgd om monsters te nemen van mensen die mogelijk met het virus zijn besmet.

“Ik heb veel monsters genomen en het was belangrijk voor mij niet onverschillig tegenover de patiënten te staan”, aldus Abu-Yeheya.

“Ik herinner me dat ik een toerist ging testen die geïsoleerd was in een hotel in Ashdod en ik kreeg te horen dat hij jarig was. Ik zong happy birthday voor hem. En als ik in een beschermend pak bij huizen kwam waar kinderen waren, vertelde ik hen dat ik geen monster was en probeerde ik er alles aan te doen om ze te kalmeren.”

“De activiteit rond de coronavirus crisis was enorm en soms niet gemakkelijk, maar ik wist dat ik deel uitmaakte van iets groots. Als vrijwilliger bij een organisatie als het MDA, moet je je aanpassen aan de situatie in het land”, voegde Abu-Yeheya toe.