Vissen bewaken kwaliteit drinkwater van Israël mocht Iran proberen het systeem te hacken

Vissen zwemmen in tanks met drinkwater om de kwaliteit van het drinkwater te bewaken in de Eshkol-waterzuiveringsinstallatie in Beersheba. Afbeelding: Screenshot Channel 12 Nieuws

Het hoogste cybersecurity-orgaan van de staat Israël heeft de controle over de kwaliteit van het drinkwater van het land overgenomen, meldt Israël’s Channel 12 nieuws. De stap is het gevolg van een Iraanse poging om de systemen te hacken met als doel het chloorgehalte in het drinkwater te verhogen.

Naast de door het cyber-directoraat meegebrachte expertise, samen met de reeds geavanceerde drinkwater-bewakingssystemen, onthulde Channel 12 dat Israël ook tientallen vissen in dienst heeft om over de kwaliteit van het water te waken.

In de waterzuiveringsinstallatie Eshkol in Beersheba zwemmen in een tiental aquaria gevuld met drinkwater verschillende vissen rond. Camera’s houden ze 24 uur per dag in de gaten voor vroege waarschuwingen die ze kunnen geven, net als de spreekwoordelijke kanarie in de kolenmijn.

“Kleine vissen reageren sneller op veranderingen in het water dan de grotere vissen, die pas na verloop van tijd reageren op de verandering van de kwaliteit van het water”, Ortal Shlafman, waterkwaliteit ingenieur.

In de controlekamer wordt veranderingen in het gedrag van de vissen in de gaten gehouden, zoals bijvoorbeeld of ze sneller of langzamer gaan zwemmen, aldus Shlafman.

De inzet van vissen is nog belangrijker geworden na pogingen van Iran in april om de watersystemen van Israël te hacken en het chloorgehalte te verhogen. Als deze pogingen waren gelukt, hadden mogelijk honderden zoniet duizenden mensen het risico gelopen ziek te worden, met alle gevolgen van dien.

Advertentie (4)