Technion onderzoekers werken aan betaalbare, oplaadbare batterij om zonne- en windenergie op te slaan

Fabriek van Israël Chemicals aan de Dode Zee. Screenshot YouTube

Onderzoekers van het Technion in Haifa werken samen met een Amerikaans bedrijf om een ​​goedkopere, efficiëntere versie te ontwikkelen van de oplaadbare batterij die tegen een concurrerende prijs op de markt kan worden gebracht.

Baanbrekende Israëlische inspanningen om een betaalbare, oplaadbare batterij te ontwikkelen om zonne- en windenergie op te slaan met behulp van een plaatselijk gewonnen element, zouden het land in minder dan drie jaar een voortrekkersrol kunnen bezorgen in de wereldwijde revolutie van hernieuwbare energie.

Het is allemaal afhankelijk van zink en broom. Israel Chemicals is al ‘s werelds grootste broomproducent en kondigde in september aan dat het 50 miljoen dollar gaat investeerden om de capaciteit in de fabriek in de Dode Zee uit te breiden.

Zowel broom als zink zijn relatief goedkoop en veel goedkoper dan het lithium dat wordt gebruikt om apparaten zoals telefoons en laptops van stroom te voorzien.

Het grootste obstakel wereldwijd om fossiele brandstoffen te vervangen door 100 procent hernieuwbare energie is het gebrek aan opslagmogelijkheden. De zon schijnt ‘s nachts niet en misschien wil je niet alleen douchen als de wind waait.

Tegenwoordig wordt meer dan 90 procent van de opslag van hernieuwbare energie uitgevoerd door water bergopwaarts te pompen en vervolgens bergafwaarts te laten zakken om turbines aan te drijven wanneer de energie nodig is. Maar dat kan alleen in heuvelachtig gebied.

De andere, veel minder gebruikelijke methode voor het opslaan van hernieuwbare energie is de opslag van gecomprimeerde lucht. Lucht wordt in ondergrondse grotten gepompt. Wanneer de lucht onder gecontroleerde controle ontsnapt, drijft deze turbines aan om energie te creëren. Maar daar heb je weer luchtdichte ondergrondse grotten voor nodig.

Eén systeem, al in de tweede generatie, wordt op de markt gebracht door het in Silicon Valley gevestigde Primus Power.

Primus Power

De technologie is geschikt voor zowel wind- als zonne-opslag en is gebaseerd op een tank die broom en zink combineert – twee materialen die reageren om energie te produceren.

Momenteel kan elke eenheid 125 kilowattuur energie opslaan. Een kilowattuur (kWh) is de hoeveelheid energie die wordt gebruikt om een ​​apparaat van 1000 watt een uur lang te laten werken. Een airconditioner die acht uur per dag werkt kan 340 kilowattuur per maand verbruiken.

Primus heeft contact met onderzoekers van de Technion om te proberen de batterijcapaciteit binnen dezelfde eenheid te verdubbelen tot 250 kWh.

Met de nieuwe verbeterde eenheden – die in grote hoeveelheden worden verkocht aan klanten zoals elektriciteitsbedrijven en windmolenparken – zal de prijs van een kWh kunnen dalen van 150 dollar naar 100 dollar, zolang er jaarlijks minimaal 500 MW aan eenheden worden verkocht om noodzakelijke schaalvoordelen te bereiken.

In een land met zoveel zonneschijn, waar broom relatief overvloedig is kan dit project een katalysator zijn om Israël in de voorhoede van de revolutie in hernieuwbare energie te brengen.