Zonne energie moet Israël in 2030 van 15 GW voorzien

Veld met zonnepanelen in de Negev. Screenshot YouTube

Het plan kost NIS 80 billion (€ 20,5 miljard) maar voor dat bedrag worden de doelstellingen voor hernieuwbare energie tegen 2030 officieel verhoogd van 17 procent naar 30%, aldus minister van Energie Steinetz.

De beslissing betekent dat de komende 10 jaar zonne-energie installaties zullen worden gebouwd om het equivalent te produceren van alle elektriciteit die vandaag wordt geproduceerd, schreef Steinitz op Facebook.

Steinitz, die aan zijn tweede periode als minister van energie begint, is van mening dat dat kolen en verontreinigende stoffen moeten worden vervangen door zonne-energie en aardgas. Hiermee is een vermindering mogelijk van 93% van de luchtverontreiniging en een vermindering van 50% van de broeikasgasemissies per hoofd van de bevolking. De minister gaf geen details over hoe deze cijfers werden berekend.

Het plan moet ervoor zorgen dat tijdens piekuren meer dan 80% van de elektriciteit van Israël wordt opgewekt door zonne-energie.

Volgens cijfers van het International Renewable Energy Agency had Israël eind vorig jaar ongeveer een zonnecapaciteit van 1,19 GW. Ontwikkelaars installeerden vorig jaar ongeveer 120 MW zonne-energie in Israël.