Coronavirus: 980 nieuwe besmettingen in Israël in 24 uur

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Woensdagavond middernacht deelde het ministerie van Volksgezondheid mee dat in de voorafgaande 24 uur maar liefst 980 nieuwe besmettingen in Israël zijn gemeld. Donderdag zal dit naar verwachting de 1000 overschrijden.

In onder andere Bnei Barak, Dimona, Ashdod, Beitar Illit en Lod zijn ondertussen diverse compleet wijken voor twee weken afgesloten door de lokale overheid vanwege het hoge aantal besmettingen.

Het aantal patiënten in ernstige toestand is met twee gestegen tot 58, daarvan zijn er 25 aan de beademing.

De overige patiënten hebben overwegend milde tot matige klachten. Ondertussen is het dodental met 1 gestegen tot 322.

Werd een week geleden 2,7% van de mensen positief getest, inmiddels ligt dat nu rond de 4,8%. Voor het einde van de lockdown lag dit nog op minder dan 1%.

Een rapport van het Corona National Campaign Information and Knowledge Center, dat woensdag werd gepubliceerd, toont aan dat het aantal infecties in de ultraorthodoxe gemeenschap tweemaal zo hoog is als bij de rest van de bevolking, meldden Hebreeuwse media.

Volgens het rapport zijn er de afgelopen week 673 gevallen ontdekt in de ultraorthodoxe gemeenschappen, waaronder Bnei Brak (273), ultraorthodoxe buurten van Ashdod (237), Beit Shemesh (54) en de steden van Beitar Illit (51), Modiin Ilit (31) en Elad (27).

In de overwegend ultraorthodoxe stad Bnei Brak sloot de overheid een van de straten af, ​​nadat tientallen studenten van een yeshiva (joodse leerschool) besmet bleken te zijn met het coronavirus.

Het hoofd van de Israëlische Vereniging voor Infectieziekten, Miri Weinberger, waarschuwde eerder deze week dat Israël “de controle gaat verliezen”. Maar volgens verschillende andere gezondheidsexperts op hoog niveau is het nu al uit de hand gelopen. De regering moet haar beleid onmiddellijk onderzoeken en wijzigingen aanbrengen.

Om te beginnen is het niet precies duidelijk hoeveel Israëli’s het virus hebben, want hoewel minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein het aantal testen per dag verhoogd – en Israel behoort tot de landen die per kop van de bevolking het meest test – zijn de geteste mensen nog steeds een zelfgekozen groep en niet representatief om een beeld te krijgen van de gehele populatie.

Degenen die zijn getest, besloten immers zelf dat ze een test wilden laten uitvoeren en benaderden vervolgens een medische dienst, bijvoorbeeld Magen David Adom, Israel’s equivalent van het Rode Kruis. Deze mensen haddene reden hadden om aan te nemen dat ze mogelijk corona hadden.

Om beter te begrijpen wat hier werkelijk gebeurt – welk percentage van de bevolking is besmet en de prevalentie van de ziekte – zou het ministerie van Volksgezondheid een steekproef moeten organiseren, adviseerd professor Zeev Rotstein aan de Israëlische regering, algemeen-directeur van het Hadassah University Medical Center.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl

Advertentie (4)