Israëlische en Griekse scheepswerf ontwikkelen samen een nieuw marine korvet

Het nieuwe Themistocles korvet. Foto ONEX

Israel Shipyards en de Griekse ONEX Neorion Shipyards hebben tijdens het bezoek van de Griekse premier aan Israël op 16 juni een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor de bouw van een nieuw korvet van de Themistocles klasse. 

De eerste stap in deze overeenkomst is de co-productie van de Themistocles-korvet. Naast de overeenkomst die vorige week is ondertekend, is er een mondelinge overeenkomst voor de bouw van nog zes korvetten, die naar verwachting binnenkort worden aangekondigd.

Het ontwerp van de Themistocles is volgens een bron bij Israel Shipyards “in wezen hetzelfde ontwerp als de Sa’ar 72 mini-korvetten van Israël, maar met aanpassingen volgens de behoeften van de Griekse marine.”

Het korvet kan worden gebruikt voor patrouille- en bewakingsoperaties op open zee, bescherming van maritieme soevereiniteit, bescherming van off-shore faciliteiten, EEZ-bescherming, anti-terreur, anti-smokkel, illegale activiteit, opsporings- en reddingsoperaties in samenwerking met SAR-helikopters, deelname aan zeegevechtoperaties, bescherming en controle visserij en veel meer.

Met een totale lengte van 72 meter en een volledige verplaatsing van ongeveer 800 ton, zal het marineschip een snelheid van meer dan 30 knopen kunnen bereiken met een verlengd uithoudingsvermogen van 21 dagen met een bereik van 5.000 zeemijlen. De schepen worden aangedreven door een bemanning van 45 en kan maximaal 20 leden van special forces vervoeren.

Ook kan een middelgrote marine helikopter vanaf het schip opereren, wat de inzet van special forces-eenheden kan ondersteunen.

Het schip zal beschikken over de modernste wapens en elektronische systemen, die kunnen worden aangepast aan klantspecifieke eisen.

Het oorlogsschip is geschikt voor geavanceerde wapens configuraties, zoals anti-raketverdedigingssystemen, grond-grondraket raketinstallaties, een 76 mm-kanon, een op afstand bestuurbaar gestabiliseerd marine-kanon systeem tot 30 mm, Command and Control-systemen (ESM), geavanceerde multifunctionele radarsystemen (ECM), zware 7,62 mm machinegeweren en een geavanceerde dag- en nachtzichtsysteem.

Terwijl de spanningen tussen Griekenland en Turkije blijven escaleren, heeft Athene de afgelopen jaren hard gewerkt aan de versterking van haar maritieme capaciteiten en een verdere intensivering van samenwerking met het Israëlische leger.

Afgelopen mei ondertekende het Israëlische Ministerie van Defensie een overeenkomst met het Griekse Ministerie van Defensie om verschillende IAI Heron onbemande vliegtuigen aan Griekenland te leasen die zij inzetten voor onder meer grensbewaking.

Het nieuwe Themistocles korvet. Foto ONEX