Haifa, eens de stad met de laagste besmettingscijfers, ziet nu een toename van het coronavirus

Screenshot YouTube

Raakt het geluk van Haifa op? De derde grootste stad van Israël was tot dusver grotendeels onaangetast door het coronavirus, maar nu nemen de besmettingsgevallen zo snel toe dat artsen zich af afvragen of er een einde komt aan het geluk dat ze tot nu toe hadden.

De laatste cijfers tonen aan dat er in Israël woensdag in 24 uur tijd bijna duizend nieuwe besmettingsgevallen zijn vastgesteld.

De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens het hoogtepunt van de pandemie. Toen keken de inwoners van Haifa verbaasd toe wat er in de rest van Israël gebeurde en vroegen zich af waarom het virus niet echt in Haifa doordrong.

Als gevolg hiervan had Haifa een reputatie opgebouwd als de meest coronavirus bestendige stad van Israël. Het heeft iets minder dan 300.000 inwoners, maar tot nu toe zijn er slechts 304 bevestigde gevallen van het coronavirus vastgesteld, aldus Times of Israël.

Dit staat in schril contrast met de twee grotere steden van Israël. Jeruzalem, met ongeveer driemaal de bevolking, heeft bijna 16 keer het aantal gevallen gezien: 4.798. De bevolking van Tel Aviv is ruim twee keer zo groot als Haifa, maar deze kustplaats heeft bijna vijf keer het aantal gevallen, 1.419.

Maar het geluk van Haifa komt tot een einde. “Ik verwacht dat wat er nu komt Haifa zal beïnvloeden, net zoals het de rest van het land treft”, zegt Dr. Oren Caspi, hoofdonderzoeker bij de medische faculteit van het Technion Institute of Technology.

Hij is ervan overtuigd dat er tot nu toe geen rijm of reden is voor de lage besmettingsgraad in Haifa. “Het kan in één woord worden samengevat: toeval. Maar nu moeten ons allemaal zorgen maken met deze stijging.”

Haifa’s huidige 114 actieve gevallen vertegenwoordigen het equivalent van meer dan een derde van de patiënten die de stad aanvankelijk tijdens de pandemie heeft gezien.

En hoewel het totale aantal coronavirus besmettingen met 304 alsnog laag te noemen is, zegt Caspi dat de stijging een teken van een veranderende realiteit is.

“Dit is een bekend patroon bij steden die aanvankelijk een relatief laag aantal besmettingen hadden en vervolgens met een groot aantal gevallen te maken krijgen.”

In het Rambam ziekenhuis, het belangrijkste ziekenhuis van Haifa, bereiden medewerkers zich voor op een mogelijke toestroom van patiënten. “We hebben geïmproviseerd om ruimte te maken voor 900 patiënten, waarvan 300 op de intensive care of aan de beademing kunnen liggen”, zegt directeur Michael Halbertal, eraan toevoegend dat zijn instelling voorbereid is op een grote toestroom van patiënten.

Er zijn regelmatig oefeningen om de mogelijke transformatie van een grote ondergrondse parkeergarage naar een noodhospitaal voor te bereiden.

De directeur van het Rambam ziekenhuis denkt een oorzaak aan te kunnen wijzen voor het verschil tussen de eerste golf en de tweede virus golf waarvan nu sprake is. Volgens hem gingen weinig inwoners van Haifa afgelopen winter naar Europa toe voor wintersport, een aanleiding voor veel besmettingen. Omdat dit nu niet langer relevant is omdat de grenzen gesloten zijn, verspreidt het virus zich onder alle Israëli’s en loopt Haifa hetzelfde risico als iedere andere stad in het land.

Bekijk hier alle coronavirus artikelen op joods.nl