Tel Aviv zesde stad waar je het beste een startup kan beginnen

Ter Illustratie Tel Aviv. Screenshot YouTube

Tel Aviv en Jeruzalem worden samen gerangschikt op de zesde plaats met Los Angeles als het gaat om het meest aantrekkelijke ecosysteem voor startups en innovatie, blijkt uit het jaarlijkse wereldwijde onderzoek van onderzoeksbureau Startup Genome.

De studie brengt in meer dan 150 steden wereldwijd de startup-industrie in kaart. De regio Amsterdam staat op de 12e plek in deze lijst.

Silicon Valley in Californië behoudt zijn eerste plaats in het rapport van dit jaar, gevolgd door New York City en Londen. Peking en Boston staan ​​respectievelijk op de vierde en vijfde plaats.

Het Startup Genome Ecosystem-rapport, dat sinds 2012 jaarlijks wordt gepubliceerd, is een uitgebreide studie van de wereldwijde startup-scene en komt dit jaar op het moment dat 40 procent van de startups over de hele wereld verstoringen van hun activiteiten rapporteert als gevolg van de COVID-19-verspreiding.

Hoe hoger de ranking, hoe beter de kans dat een startup in een vroeg stadium start om wereldwijd succes op te bouwen, volgens het model van het Startup Genome.

De sectie gewijd aan Tel-Aviv – Jaffa wijst erop dat de belangrijkste troeven van de stad AI, big data en cloud technologieën zijn, die goed zijn voor bijna 41% van de startende bedrijven. Cyber security is ook een sterk voorbeeld van het ecosysteem van Tel Aviv, goed voor 3,4 miljard dollar aan exits, hetzij via een openbaar aanbod, hetzij via fusies en overnames in 2019, aldus het rapport.

Zo’n 100 multinationals hebben hun ontwikkelings- en innovatiecentra in Tel Aviv geopend vanwege het menselijk potentieel in die steden. Enkele van de multinationals die in 2019 naar Tel Aviv trokken, zijn onder meer de Ford Motor Company, Yandex en SAP, die hun innovatielab in Tel Aviv hebben opgericht.

Het gedeelte over Jeruzalem in het rapport belicht de sterke punten van biowetenschappen, biotechnologie en AI van de hoofdstad van Israël. Zo’n 150 bio-wetenschappelijke bedrijven in Jeruzalem profiteren van een gemeentelijk steun net. Voorbeelden zijn de BioHouse-werkverbinding op de Hadassah Medical Center Campus in Ein Kerem en BioGiv, een laboratoriumverbinding voor jonge bedrijven op de Givat Ram-campus van de Hebrew University.

Jeruzalem heeft ook zo’n 80 AI-bedrijven, waaronder Mobileye en Lightricks, aldus de verklaring. De technologische voorsprong van Jeruzalem in het algemeen, en biotechnologie en AI in het bijzonder, leunt sterk op de academische instituten van de stad, zoals de Hebrew University en de Bezalel Academy of Arts and Design, evenals op een groeiende lokale gemeenschap en aanzienlijke staats- en gemeentelijke steun.

De afgelopen jaren heeft de hightechscene in Jeruzalem zich in een “ongekend tempo” ontwikkeld, aldus de verklaring. “Binnen een paar jaar is de hoofdstad van Israël een start- en innovatie-incubator geworden”, mede dankzij de inspanningen van de Jerusalem Development Authority, het ministerie van Jeruzalem en Erfgoed en de gemeente Jeruzalem.

Ongeveer 500 technologiebedrijven hebben vandaag hun hoofdkantoor in Jeruzalem, aldus de verklaring.

Het hele rapport kan je hier lezen.

Advertentie (4)