Bayer AG gaat nieuwe medicijnen testen op 3D geprint hartweefsel in Israël

Het eerste 3D geprinte hart ter wereld. Screenshot YouTube

De Duitse geneesmiddelengigant Bayer AG heeft een samenwerkingsovereenkomst getekend om nieuwe geneesmiddelen uit te testen op in Israël geprint 3D hartweefsel. De onderzoekers staan onder leiding van professor Tal Dvir van de universiteit van Tel Aviv.

Afgelopen april onthulde het laboratorium van Dvir ‘s werelds eerste 3D-geprinte hart met menselijk weefsel en bloedvaten, een belangrijke medische doorbraak.

Volgens de inschatting van de onderzoekers zal het mogelijk zijn om gepersonaliseerde organen en weefsel binnen 10 tot 15 jaar te printen met behulp van 3-D technologie. Hierdoor zullen orgaandonaties niet meer nodig zijn en wordt het risico op afstoting geëlimineerd.

Tot die tijd heeft deze innovatieve technologie het potentieel om een ​​revolutie teweeg te brengen in een ander medisch veld, namelijk de goedkeuring van geneesmiddelen.

Geneesmiddelen doorlopen verschillende fasen voordat ze goedgekeurd worden. Eerst wordt de nieuwe chemische verbinding getest op menselijke weefselculturen in het laboratorium. Vervolgens wordt het toegediend aan proefdieren. Ten slotte wordt het medicijn goedgekeurd voor klinische proeven bij mensen.

Dvir’s 3D-geprinte organen kunnen een snellere, goedkopere en efficiëntere screening mogelijk maken dan de gebruikelijke testen in een laboratorium, aldus de verklaring.

Dvir hoopt dat de samenwerking met Bayer in de nabije toekomst ook preklinische proeven op complete gedrukte organen mogelijk zal maken.

‘Onze overeenkomst is nog maar het begin’, zei Dvir. “Ons einddoel is om hele menselijke harten te ontwikkelen, inclusief alle verschillende kamers, kleppen, slagaders en aders voor een nog beter toxicologisch screeningsproces.”

Dvir en mede-oprichter Alon Sinai hebben de technologie van Ramot in licentie gegeven en een spin-off startup opgezet genaamd Matricelf. Deze richt zich op het creëren van gepersonaliseerde ruggenmerg implantaten voor de behandeling van verlamde patiënten.

Advertentie (4)